Republika Srpska

Синдикат не прихвата продужење радног вијека

БАЊА ЛУКА - Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да синдикат неће прихватити продужење радног вијека, оцјењујући да је реформа пензијског система најзначајнија и најскупља реформа, да је то реформа за будућност и да тражи најшири консензус.


 

"Не можемо прихватити продужење било којег рока одласка у пензију и овај став смо спремни да бранимо свим облицима синдикалне борбе", рекла је Мишићева у обраћању посланицима Народне скупштине РС.

Она је додала да су радници у Српској изашли из рата и да се млади врло касно запошљавају, тако да их велики број никада не би могао испунити цензус зацртан Приједлогом стратегије реформе пензијског система у РС.

"За синдикат је овај приједлог неприхватљив јер предвиђа повећање старосне границе код пензионисања и продужење радног вијека испуњењем кумулативних услова код пензионисања - године старости и стаж осгиурања, што за циљ има успоравање раста броја корисника права и повећање ефективне доби пензионисања", рекла је Мишићева.

Према њеним ријечима, садашње стање у пензисјком систему је такво да тражи хитну интервенцију, а 57 одсто анкетираних грађана РС каже да им је на првом мјесту страх од губитка посла, па тек онда од озбиљне болести и слично.

"Општи услов је 65 година живота и најмање 20 година стажа или 40 година радног стажа без обзира на године живота, а за жене 60 година живота и 20 стажа или 35 стажа без обзира на године живота", додала је Мишићева.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ рекао је да понуђена стратегија у цјелини може послужити као ситуациона анализа у којој кључни аналитички документни могу послужити само за расправу, а не и за доношење коначне одлуке јер криза није вријеме за велике одлуке.

"Ако буде усвојен предложени начин усклађивања пензија, исказиваћемо незадовљство. Овакви документи треба да буду донесени консензусом, не само позиције и опозиције већ и социјалног сектора и јавности", поручио је Ракуљ.

О Приједлогу стратегије реформе пензијског система у РС посланици ће расправљати и сутра у наставку засједања заказаном за 10.00 часова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog