Republika Srpska

Инцко се чуди што БиХ увози храну

ДЕРВЕНТА - Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас у у Дервенти да би пољопривреда требало да буде примат у БиХ која има изузетне капацитете и повољне климатске услове.


Инцко је рекао новинарима да га чуди то што БиХ увози воду, кромпир, па чак и месо и да је био убијеђен да се ови производи извозе из БиХ.

Он је нагласио да ће БиХ када постане кандидат за улазак у ЕУ имати шансу да своје прехрамбене производе пласира на тржиште од 500 милиона потрошача.

Инцко је навео податак да се у БиХ пољопривредом бави једва 20 одсто становништва.

"Правилним улагањем у ову област могао би се запослити велики број људи и онда не би било потребе за одлазак из БиХ", рекао је Инцко.

Он је додао да ЕУ, заједничком пољопривредном политиком, пружа финансијску помоћ пољопривредницима и омогућава им пристојан живот.

"Око 42 одсто буџета ЕУ издваја се управо за ову област што свједочи о томе колико је пољопривреда важна за Унију", истакао је Инцко.

Он је навео примјер Пољске гдје је ЕУ пружила пољским пољопривредницима финансијску помоћ, а тај новац омогућио је консолидацију и јачање пољопривредног сектора у овој земљи. Истраживања показују да је више од 80 одсто Пољака задовољно уласком у ЕУ.

Инцко је рекао да ће БиХ, након стицања статуса кандидата за чланство у ЕУ, бити омогућено кориштење Инструмента за претприступну помоћ намијењеног унапређењу руралног развоја.

Високи представник у БиХ учествовао је данас у Дервенти у јавној дебати о изазовима европског пута БиХ с нагласком на домаћу пољопривреду.

Данашња посјета Дервенти и учешће у јавној дебати представља дио кампање Канцаларије специјалног представника ЕУ у општинама у БиХ, која се реализује до јула, а у оквиру које Инцко планира да посјети десет општина.

Јавне дебате већ су одржане у Зеници, Широком Бријегу, Бањој Луци и данас у Дервенти, а у наредна два мјесеца биће одржане на Палама, у Требињу, Бијељини, Добоју, Мостару и Приједору.

Дебати у Дервенти присуствовао је и словачки амбасадор у БиХ Мирослав Мојжита.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog