Republika Srpska

''Јужни ток'' добија још једног конкурента

АНКАРА – Влада Турске најавила је да ће у најскорије вријеме одобрити споразум о гасоводу Турска- Грчка-Италија (ТГИ), који су друге двије учеснице већ ратификовале, и тај пројекат добија све јасније контуре као још један конкурент руског "Јужног тока", поред гасовода "Набуко".


Један од снабдјевача гасом нове гасне руте биће Азербејџан, након што је Анкара пристала да буде транзитер гаса из ове централноазијске земље.

Према ријечима турског министра за енергетику Танера Јилдиза, споразум о пројекту гасовода ТГИ биће достављен на ратификацију Великој националној скупштини Турске, пренијеле су агенције.

Он је истакао да "Анкара даје велики значај овом пројекту, који ће постати важна карика у односима између Турске и Грчке на пољу енергетике".

Грчка и Италија су већ ратификовале споразум за пројекат и сада је ред на турски парламент да га одобри. Након тога је у плану одржавање самита лидера Турске, Грчке, Италије и Азербејџана, на коме ће се пројекат додатно разматрати, рекао је Јилдиз.

Поред "Набука" и "Јужог тока", гасовод ТГИ је трећа маршрута за транспорт гаса са истока у земље јужне Европе, с тим што ће Азербејџан дати приоритет овом гасоводу јер је Турска пристала да буде транзитер његовог гаса.

У државној нафтној компанији Азербејџана ГНКАР истичу да ће начелни договор о транзиту гаса преко турске територије омогућити компанији да прецизира коначну цијену и економску оправданост транспорта на различита тржишта.

За сада, међутим, Баку и Анкара, изгледа, нису успјели да постигну договор. Током јучерашње посјете турског премијера Реџепа Ердогана Азербејџану је планирано потписивање пакета споразума о гасу у коме су прецизирани куповина азербејџанског гаса из налазишта Шах-Дениз, количине које би ГНКАР могао да продаје на турском тржишту и транзитни услови преко турске територије у европске земље.

По завршетку посјете Ердогана је, међутим, објављено да се потписивање споразума одлаже за 7-8. јуни, када ће предсједник Азербејџана Иљхам Алијев посјетити Анкару.

Пуштање ТГИ ће свакако утицати на смањење пропусног капацитета "Јужног тока" за пет до десет милијарди кубних метара, с обзиром на то да оба гасовода воде у Италију, сматра аналитичар руске инвестиционе компаније "Велес капитал" Дмитриј Љутјагин.

Гасовод Туска-Грчка-Италија има веома велике изгледе за реализацију, због скромнијег капацитета, али и захваљујући добрим шансама да се постигне договор са Азербејџаном, као сигурним добављачем гаса.

Међудржавни споразум о изградњи гасовода ТГИ за транспорт каспијског и иранског гаса у Европу, Италија, Грчка и Турска су потписале 2007. године. Пуштање у експлоатацију ове руте, предвиђеног капацитета осам милијарди кубних метара гаса годишње, планирано је за 2012. годину.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog