Republika Srpska

Тојота након папучица гаса има проблема са воланом

ТОКИО - Јапанска „Тојота”, највећи произвођач ауомобила на свијету, опозваће 11.500 возила њене робне марке „Лексус” због проблема са управљачким системом, пренијеле су данас агенције.


„Тојота” планира да опозове око 7.000 возила у иностранству, од чега 3.800 у САД и 4.500 јединица у Јапану, изјавила је портпарол компаније Миеко Ивасаки. „Тојота” ће опозвати на технички преглед „Лексус” моделе ЛС 460, ЛС 460Л и ЛС 600х и ЛС600х Л.

У Јапану власници тих аутомобила упозоравали су да се точкови не враћају у почетну позицију довољно брзо после промјене правца кретања, казала је Ивасаки и додала да је проблем „механичке и софтверске природе.„

„Тојота” је прошлог мјесеца најавила да ће опозвати спортско возило „Лексус ГX 460” које је амерички „Потрошачки магазин” оцијенио као „безбједносно ризичан аутомобил,„ због тога што може да се преврне у одређеним условима кретања.

Око 13.000 модела ГX 460 је већ поправљено, укључујући 9.400 у САД, а остатак у Русији, Оману, Саудијској Арабији и Канади.

„Тојота” је опозвала више од осам милиона возила робне марке „Тојота” и „Лексус” у свијету прошле и ове године, укључујући 6,5 милиона у САД, углавном због приговора на проблеме са педалима и изненадним убрзањем кола.

„Тојота” је у уторак платила САД рекордну казну од 16,4 милиона долара због недовољно брзог повлачења неисправних педала за гас с америчког тржишта, саопштило је министарство саобраћаја САД.

Влада САД је оптужила „Тојоту” да је сакривала раније дефекте својих педала за гас. Јапанска компанија је то негирала, одбацујући оптужбе да је прекршила закон, али је пристала да плати казну, објашњавајући то жељом да се избјегне дуготрајна правни спор.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog