Republika Srpska

Ербас испоручује Луфтханси прву џиновску летјелицу

ХАМБУРГ - Европски произвођач путничких авиона „Ербас” спреман је да, после три године одлагања, испоручи њемачкој „Луфтханзи” први џиновски авион А380 који може да прихвати 520 путника.


Највећи њемачки превозник саопштио је да ће први од 15 поручених авиона типа А380 бити укључен у саобраћај од 11. јуна на летовима од Франкфурта до Токија.

„Ербас”, највећи произвођач авиона на свијету, објавио је да је испорука летјелице која кошта око 300 милиона евра (370 милиона долара) одлагана до данас због тога што је компанија била суочена са проблемима у производњи највећег путничког авиона на свијету.

„Луфтханза” је најавила да ће нови А380, који се данас прикључује њеној флоти, подстаћи профитабилност компаније на фрекфрентној линији ка Јапану и Кини.

Користећи А380 са 526 сједишта на летовиима ка Токију и Пекингу компанија ће смањити фиксне трошкове и допринијети 17- процентном смањењу потрошње керозина у односу на „боинг 747-400” који сада лети на тим правцима.

„Луфтханза” је пета авиокомпанија која је до сада добила „ербас А380”, после „Сингапур ерлајнза”, „Емирејтса”, „Квантаса” и „Ер Франса”.

Други највећи европски превозник после групе „Ер Франса-КЛМ”, „Луфтханза” користиће први А380 на линији ка Токију након данашњег преузимања нове летјелице у „Ербасовој” фабрици у Хамбургу.

Још три авиона која би требало да буду испоручена ове године биће укључена на линије ка Пекингу и Јоханесбургу.

„Луфтханза” је једини превозник који је поручио и „Ербасов” огромни авион са двије платформе и „Боингов” нови модел „747-8” са 467 сједишта који ће бити укључен у саобраћај ове године.

Њемачка авиокомпанија би требало у 2011. години да добије још четири летелице А380.

Први највећи путнички авион на свијету испоручен је 2007. године „Сингапур ерлајнзу”, који је поручио 25 таквих летјелица, а „Емирејт ерлајнз” ће бити највећи оператор А380 са 58 авиона.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog