Republika Srpska

Грчка отплатила 8,5 милијарди евра

Грчка је данас искористила средства добијена од ЕУ и Међународног монетарног фонда (ММФ) и у потпуности отплатила 8,5 милијарди евра на име издатих државних обвезница које су послије десет година приспјеле на наплату, изјавили су званичници.


Бојазан да Грчка сама неће бити у стању да испуни ову обавезу навеле су ММФ и ЕУ да усвоје пакет од 110 милијарди евра зајма за Владу у Атини, а прва средства уплаћена су почетком овог мјесеца.

„Закључили смо исплату 8,5 милијарди евра за обвезнице које су приспјеле на наплату“, изјавио је банкарски званичник близак овој трансакцији.

Грчка сада мора да увјери инвеститоре да је способна да обузда свој дефицит, како би поново могла да почне да позајмљује новац на тржишту.

„Морали смо да предузмемо хитне мјере да бисмо ријешили суверени дуг и питање свог кредибилитета. Ове мјере даће нам времена за дубље промјене“, рекао је премијер Јоргос Папандреу на конференцији о енергији у Атини.

Прва транша од 20 милијарди евра зајма ММФ-а и ЕУ комплетирана је јуче, али Грчка тек треба да ријеши проблем дефицита од 14 одсто укупног друштвеног производа и смањи га на мање од три одсто до 2014. године.

Грчки друштвени производ је у опадању, а прогноза је да ће ове године бити умањен за четири процента, што ће још више отежати спровођење мјера штедње.

Папандреу је смањио плате у јавном сектору и повећао порезе у замјену за помоћ ЕУ и ММФ-а, али је суочен са великим негодовањем домаће јавности и протестима у Атини. Синдикати су за сутра најавили нови генерални штрајк и протестни скуп у главном граду.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog