Republika Srpska

Финансијска тржишта су ван контроле

ФРАНКФУРТ – Финансијска тржишта су "изван контроле" изјавио је данас њемачки министар финансија Волфганг Шејбле и позвао на увођење нових регулатива како би се уравнотежили ризици и профити на берзама.


"Увјерен сам да су тржишта данас заиста изван контроле", рекао је Шејбле у интервјуу "Фајненшел тајмсу", који је објављен прије одлуке Њемачке да једнострано забрани спекулативну трговину на берзама.

Њемачки министар је додао да тржишта неће функционисати добро "уколико су ризици и зараде потпуно неуравнотежени".

Влада у Берлину забранила је такозвану отворену краткорочну трговину државним обвезницама земаља еврозоне.

Ова врста трговине дешава се када инвеститори продају акције или обвезнице које још не посједују, нити су их позајмили, у нади да ће касније моћи да их откупе по нижој цијени и тако остваре профит.

Берзански трговци кажу да једнострани потез Њемачке само појачава осјећање кризе у Европи, али је Влада у Берлину добила подршку Европске комисије.

Шејбле је рекао да финансијске производе треба стандардизовати, те да су неопходне мјере које ће унијети транспарентност у пословање на берзама.

Њемачки министар је рекао да разумије потребу да "нови финансијски инструменти одговоре на велике финансијске изазове", али је додао: "Извините што ово кажем, али минимални профит од 25 одсто једноставно је незамислив у реалној економоји. То није здраво".

Шејбле ће током дана бити домаћин састанка министара финансија земаља еврозоне у Берлину, ради разговора о заједничком ставу у вези са регулативама на финансијским тржиштима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog