Republika Srpska

Возило „застава 10” иде и на струју

КРАГУЈЕВАЦ - На међународном сајму добављача ауто дијелова југоисточне Европе, који се одржава на Шумадија сајму у Крагујевцу, представљено је возило на електрични погон који је направио тим стручњака крагујевачке фабрике „Застава”.


Члан експертског тима и директор групе „Застава возила” Зоран Радојевић рекао је да је возилу са платформом „заставе 10” уграђен електро мотор.

„Та метода је позната у Америци у мањим фирмама, а сада је доста присутна и у Европи”, рекао је Радојевић и додао да су батерије и мотор набављени у Кини, а да је возило осмишљено према идејама „Заставних” стручњака.

Нови модел аутомобила имаће брзину од 120 километара на сат, моћи ће да пређе 100 километара између два пуњења мотора чија је снага 20 киловата.

„Трошкови вожње, према садашњим ценама струје, минимални су, а то значи да вожња од Крагујевца до Београда, на пример, кошта мање од 100 динара”, рекао је Радојевић.

Патент је пријављен Заводу за патенте, возило је регистровано, а његове карактеристике треба још да прођу провјеру у јавном саобраћају.

Возило „застава 10” на електрични погон је резултат рада неколико чланова „Заставиног” тима који окупља 30 стручњака који нису прешли у компанију „Фијат аутомобили Србија”.

Радојевић је рекао да је у плану и израда хибридног аутобуса на електрични погон, као и верзије са агрегатом који би био пуњен гасом или дизел горивом.

Планирана је и замјена дизел горива на градским или приградским аутобусима, течним или земним гасом.

Радојевић је казао да је велико је интересовање за аутомобил на електрични погон.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog