Republika Srpska

БиХ задужена 8.237.182.222 КМ

САРАЈЕВО - Укупна задуженост БиХ, са 31. децембром прошле године, износи 8.237.182.222 КМ, од чега је спољни дуг 5.199.142.251 КМ, а унутрашњи 3.038.039.971 КМ, наводи се у информацију коју је данас усвојио Савјет министара БиХ. 


Учешће јавног дуга у бруто друштвеном производу /БДП/ за 2009. годину износило 35 одсто, а тај омјер остао је оквирима "мастришког критеријума", крећући се у "дозвољених" до 60 одсто укупне задужености у односу на БДП, упркос израженијем расту спољне задужености у и негативном расту БДП-а.


"На основу ових података може се оцијенити да БиХ спада у групу умјерено задужених земаља", рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић на конференцији за новинаре. 

У информацији се наводи да је раст спољног дуга увећан за 18,5 одсто или за 1.005.542.537 КМ у односу на претходну годину. Ово повећање у директној је вези са ангажовањем прве транше стендбај-аранжмана са ММФ-ом - 384 милиона КМ и активирањем опционог дијела дуга према Лондонском клубу повјерилаца - 436 милиона КМ.

Највећу задуженост БиХ биљежи према међународним финансијским институцијама у износу од 60 одсто и то Свјетска банка 39 одсто, Европска инвестициона банка седам одсто, Међународни монетарни фонд седам и и Европска банка за обнову и развој седам одсто.

Информацију о стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембар 2009. године, која је данас усвојена, Министарство финансија и трезора доставиће Парламентарној скупштини БиХ. 

Шпирић је саопштио да је Савјет министара БиХ прихватио иницијативу за вођење преговора ради закључивања Уговора о кредиту између БиХ и Опек фонда за међународни развој (ОФИД) – Пројекат стамбене обнове којим се жели помоћи успостављању дугорочног рјешења процеса повратка избјеглих и расељених лица. 

Предсједавајући Савјета министара истакао је да ће Министарство финансија и трезора, након усаглашавања текста уговора, доставити Савјету министара БиХ приједлог за његово закључивање у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ. 

"Кредит вриједан седам милиона америчких долара, са алокацијом од по 3.237.500 америчких долара на Федерацију БиХ и Републику Српску и 525.000 долара на Брчко дистрикт БиХ, биће искориштен за обнову приближно 700 стамбених јединица како би се обезбиједило усељење за око 3 000 лица. Рок враћања кредита је 20 година, укључујући пет година грејс периода", рекао је Шпирић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog