Nauka

Египат: Пронађено 57 древних гробница

Археолози су у Египту открили 57 древних египатских гробница, од којих већина садржи дрвене саркофаге са мумијама, саопштио је египатски Врховни савјет за антиквитете, преносе агенције.


Најстарије од тих гробница потичу из периода око 2750. године прије нове ере, из времена владавине прве и друге династије, навео је тај савјет у саопштењу и додао да 12 гробница датира из периода 18. династије, која је Египтом владала у другом миленијуму прије Христа.

Савјет је истакао да најновија открића у мјесту гдје се налази најјужнија египатска пирамида - у Лахуну, недалеко од оазе Фајум, око 100 километара јужно од Каира, бацају нову свјетло на древну египатску религију.

Шеф египатских археолога Захи Хавас рекао је да су пронађене мумије из периода владавине 18. династије покривене ланеним платном које је декорисано текстовима вјерске садржине, из „Књиге мртвих” и представама древних египатских божанстава.

На покрову мумија приказан је Хорус, бог са главом сокола који се повезује са Сунцем, богиња љубави, музике и среће - Хатор, један од најранијих божанстава Египћана, изворно бог извора реке Нил, с главом овна - Хнум и Амун, бога Тебе, старог и главног града Египта од 11. династије (Средње краљевство) до 21. династије (Ново краљевство).

Шеф археолошког тима који је открио гробнице Абдел Рахман Ел-Ајди навео је да су неке гробнице декорисане текстовима вјерске садржине, за које су древни Египћани вјеровали да ће умрлима помоћи на путу кроз загробни живот.

Ел-Ајди је додао да је једна од најстаријих пронађених гробница „скоро потпуно нетакнута”, са свом посмртном опремом и дрвеним саркофагом, у коме се налази мумија умотана у ланено платно.

У области Лахуна, познатог по пирамиди од блатних опека, прошле године су пронађене 53 камене гробнице, из периода различитих династија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog