Republika Srpska

"Елта-кабел": 10 година највећег кабловског оператера у РС

БАЊА ЛУКА - ''Елта кабел'' је поводом десет година постојања данас представила планове и услуге које кориснике овог кабловског оператера чекају у будућности.


 

Прво, што око 200.000 корисника може очекивати је повећање броја телевизијских канала на око 100, умјесто досадашњих 50, као и филмски пакет који укључује ХБО, затом спортски са ''Арена спортом'' као главим производом.

Повећање броја канала је посљедица увођења дигиталне технологије,  која омогућава неограничен број канала.

Драган Продић, технички директор фирме ''Елта – кабел'', рекао је да је до сад ова фирма била позната по аналогној телевизији.

''Године 2008. Елта  - кабел је почео са услугом дигиталне телевизије у својим системима. Разлог што се тек сада обраћамо и презентујемо то јавности је наше чекање да се скупи критична маса корисника и да та ствар постане актуелна у ширим круговима наших корисника''

Поред повећања броја канала, корисници ће имати неупоредиво квалитетнији тон и слику. Поред тога, новији телевизори могу прихватити дигиталну телевизију без ''сет уп боксова'', и то је предност која ће имати кључну улогу у креирању корисничког пакета.

''Што се тиче дигиталне телевизије и дигиталног сигнала једино такав начин омогућава заустављање живе слике са одређеном паузом која зависно од опреме може бити 60 или више минута. То једино дигитална технологија омогућава, и то је будућност. Поред свих тих предности које има дигитална телевизија, да бисмо омогућили исту ствар и у руралним подручјима градова у којима радимо нудимо услугу бежичног преноса дигиталне телевизије. То би, у жаргону било познато као бежична кабловска телевизија, или услуга кабловске телевизије која се преноси бежично до крајњег корисника'', рекао је Продић.

Кабловски интернет, који путем ''Елта кебела'' користи 20.000 људи је први замах доживио крајем 2008. и  2009. Године, истакао је Игор Крнета, руководилац ИТ сектора ове фирме.

''Како бисмо наставили тренд увећања броја корисника, у нашу мрежу пуштамо нову услугу, а то је телефонија путем кабловске мреже у којој се ваш аналогни телефон путем уређаја спаја нормално на мрежу и имате телефонски  број и телефонски прикључак''.

Највећа занимљивост је услуга ''елтафон'' која омогућава да телефонски налог буде активан било гдје у читавом свијету и бесплатан разговор са свима који су у мрежи Елта - кабела. Такође, из било којег прикључка интернет телефоније Елта - кабела можете бесплатно причати са свим активним члановима те мреже у било којем граду БиХ.

''Тренутно стање је да је интернет пуштен у 10 градова с тим што ће наредних два- три мјесеца бити пуштен у још два града'', истакао је Крнета.

''Елта – кабел'' је пословање почела у Шековићима, априла 2000. године, подсјетио је Ацо Кабаница, власник ''Елта- кабела'' , а одзив грађана на кабловску телевизију је тада био рекордан за европске прилике.

'' Невјероватних 98% је био одзив у Шековићима, тако да смо размишљали да то упишемо у Гинисову књигу рекорда. Из Шековића пројекат се проширио на подручје општине Добој, Зворник, Приједор, Бања Лука, Требиње, Соколац, Теслић, Источно Сарајево, Козарска Дубица... Задњи пројекти су Невесиње, Љубиње, Чајниче...У 22 града смо присутни и нисмо још завршили са својим присуством. Покривамо, готово, цијелу РС'', каже Кабаница.

Говорећи у бројкама, власник ''Елта кабела'' је навео да фрма има 20 000 корисника интернета, 200 000 корисника гледалаца кабловске телевизије, око 2 милиона метара постављеног кабла, тренуто су 93 радника запослена.''Елта'' је највећи кабловски оператер на подручју БиХ, гледајућу по корисницима и по територијалној покривености, два пута већи од сљедећег највећег, док на подручју РС имају апсолутни примат.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog