Republika Srpska

ММФ од Шпаније тражи радикалне мјере

Међународни монетарни фонд саопштио је да су Шпанији потребне брзе и далекосежне реформе да би превазишла економску кризу.


ММФ је у последњој периодичној анализи о економској ситуацији у Шпанији навео да је та земља почела да се опоравља, али да је сам тренд опоравка слаб.

Та свjетска финансијска организација препоручила је шпанској влади да што прије предузме радикалну реформу тржишта рада и консолидује банковни сектор.

ММФ је оцијенио да је Шпанија спровела многе важне мјере, од којих су неке биле „храбре”.

Шпанско министарство финансија је саопштило да се оцјене ММФ-а поклапају са резултатима до којих је дошло то министарство.

У службеном гласнику Шпаније данас је објављен декрет којим се локалним владама те земље забрањује дугорочно задуживање до 2012. године, да се не би угрозио напор владе за учвршћивање јавних финансија.

Влада је на Савјету министара прошлог четвртка саставила списак додатних мјера штедње за 2010. и 2011. годину у циљу бржег смањења буџетског дефицита који је 2009. достигао 11,2 одсто бруто друштсвеног производа (БДП).

Мјере које су усвојене у јануару и које су још увек на снази, подразумијевале су уштеду од 50 милијарди евра.

Нове мјере укључују смањење плата функционера и замрзавање аутоматске ревалоризације пензија.

Укупни дуг локалних управа закључно са 31. децембром 2009. износио је 34,6 милијарди евра, или 3,3 одсто шпанског БДП-а, према процјени министарства економије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog