Sport

Како ће изгледати нови стадион Црвене звезде

Идејни творац новог стадиона Црвене звезде, португалски архитекта Марио Суа Каи, образложио је своју визију будућег грандиозног објекта. 


"Надам се да ћемо у сарадњи са португалским и партнерима овдје у Београду, бити у стању да остваримо пројекат достојан града Београда и навијача Црвене Звезде. Биће то стадион нове генерације, који ће замијенити постојећи објекат", рекао је Суа Каи за званични сајт црвено-бијелих.

Према његовим ријечима, цијела замисао представља много више од пројекта стадиона.

"Циљ овог пројекта је да оспособи запостављену урбану локацију, интегрисаним ријешењем које ће укључити фудбалски стадион, велики тржни центар, хотел, стамбене блокове и подземни паркинг. Простране зелене површине обезбједиће квалитетан јавни простор, од којег ће корист имати цијела заједница", истиче Суа Каи.

"Предлаже се и друмски приступ, као и саобраћај унутар будућег комплекса. Интеграција свих ових функција у кохерентну цјелину је оно што издваја овај пројекат од типичних ‘усамљених’ стадиона, који су тако чести у свијету".

Португалац је детаљно објаснио све предности будуће инфраструктуре.

"Могућа је изградња покривене 'пјаце' између стадиона и предложеног тржног центра, којој ће бити омогућена послета и у љетњим и у зимским условима. Простор ће моћи да се користи за пијаце, кафиће, ресторане, привремене изложбе и концертне наступе".

"Билетарница и клупске продавнице такође могу бити смјештене у овом покривеном простору, па ће посјета тржном центру и ресторанима имати позитиван утицај на продају улазница, дресова и сувенира".

"Улични ниво стадиона биће пројектован тако да укључује фитнес центар, амбуланту, спа центар, продавнице, као и све улазе на стадион и контролне пунктове. Хотел ће пружати услуге пословним људима, туристима и гостујућим тимовима", објаснио је Суа Каи.

Посебна ријешења планирају се за највиши ниво комплекса.

"Кров тржног центра биће јавна башта, из које ће посјетиоци моћи да уживају у погледу на панораму града. Кров стадиона биће прекривен соларним плочама. На тај начин ће се допуњавати енергетске потребе стадиона, а сакупљена кишница користиће се за наводњавање фудбалског терена и зелених површина комплекса".

Према замисли португалског архитекте, комплекс ће имати облик петоугаоне звијезде, чиме ће симболички бити "испоштован" симбол трофејног клуба.

Црвена звезда је изричито тражила да и током изградње новог комплекса своје мечева игра у улици Љутице Богдана 1а, а Суа Каи тврди да је то изводљиво.

"Ово можемо постићи изградњом стадиона унутар стадиона. Односно, радићемо пола стадиона на постојећим темељима, па затим другу половину".

Приближна квадратура комплекса износи 348.000 квадратних метара, што подијељено у засебне цјелине изгледа овако:

120.000 - стадион капацитета 50.000 мјеста
75.000 - тржни центар
95.000 - канцеларијске куле
16.000 - хотел
42.000 - стамбени простор

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog