Kultura

Синема сити у Новом Саду: Награде за 32. децембар и Комљена

На Интернационалном фестивалу филма и медија „Симена сити” у Новом Саду за најбољи филм у селекцији „Егзит поинт” проглашено је остварење „Зима до костију” америчке редитељке Дебре Граник.


У програму „Национална класа” велика награда „Ибис” припала је филму „Жена са сломљеним носем” у режији Срђана Кољевића, а у категорији „До 10.000 долара” најбољи је „Четвртак”, редитеља Николе Љуце.

Према одлуци жирија „Егзит поинта”, чији је предсједник Нинос Фенек Микелидес, Ибис статуету за најбољу режију у том програму добио је кинески редитељ Чуан Лу за филм „Град живота и смрти”, а главно фестивалско признање за најбољу мушку улогу додијељено је Емиру Кустурици за ролу у филму „Афера Збогом”.

Награда за најбољу женску улогу припала је Лоли Дуењас за филм „Ја такође”, а специјална признања за умјетнички допринос жири тог такмичарског програма додијелио је Мухамеду Ал Дарађију за остварење „Син Вавилона”, док је плакета за изузетан глумачки допринос припала Паблу Пињеди за филм „Ја такође”.

Жири програма „Национална класа”, којим је предсједавао Кирил Разлогов, Ибис статуету за најбољу режију додијелио је Саши Хајдуковићу за филм „32 децембар”, Кољевићу за најбољи сценарио као и Небојши Глоговцу за глуму у филму „Жена са сломљеним носем”.

Николина Ђорђевић награђена је за глуму у филму „32 децембар”, а специјално признање добио је Владимир Велисављевић за филм „Ђавоља варош”.

У такмичарском програму „До 10.000 долара” жири, на чијем је челу Дуња Кустурица, поред главне награде за најбољи филм додијелио је и три равнопоравна признања филмовима „Ја већ јесам све оно што желим да имам” редитеља Данете Комљена, „Бескористан предео” редитељке Лујзе Боткеј Сосиер и „Црвенкапа” редитеља Зорана Таировића.

Остварење „Жена са сломљеним носем” добило је и главну награду публике, а најбољим су га прогласили и филмски критичатри и акредитовани новинари на трећем „Синема ситију”.

Фестивал је у протеклих осам дана представио више од 120 филмова, од којих више од 30 премијерно у три такмичарске и 11 ревијалних селекција. Манифестацију, под слоганом „Цео град је биоскоп”, одржану на пет отворених и затворених локација у граду, посjетило је више од 80.000 гледалаца као и многи славни гости из свијета филма, међу којима и чувена америчка глумица и пјевачица Џулијет Луис, која је и отворила фестивал. Награде „Синема ситија” уручене су на свечаном затварању фестивала у Католичкој порти.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog