Svijet

Нови притисци и рокови за БП

Америчке власти су наложиле нафтној компанији Бритиш петролеум (БП) да до краја овог викенда одреди како ће смањити изливање нафте из своје бушотине на дну Мексичког залива.


У данас објављеном писму званичницима БП, начелник америчке Обалске страже, контра-адмирал Џејмс Вотсон је изразио незадовљство брзином рада на сузбијању истицања нафте и затражио од компаније да саопшти како ће у предстојећим данима убрзати рад.

"Увиђајући сложеност овог изазова, мора се уложити сваки напор да се процес убрза", навео је Вотсон у писму Дагу Сатлсу, главном оперативном директору БП.

БП је до сада покушао неколико метода за сузбијање истицања нафте. Најновији је постављање поклопца на патрљак цеви бушотине на морском дну. Тиме се хвата и до бродова-танкера безбедно преноси 2,46 хиљаде тона нафте дневно, али велика количина и даље измиче и разлива се у море.

Научници рачунају да је у Мексички залив од 20. априла, када је екслодирала нафтна платформа, истекло између 151 хиљаде и 413 хиљада тона нафте, изазивајући најтежу еколошку несрећу у историји САД.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog