Svijet

Мађари се радују поразу актуелне словачке владе

Влада Мађарске је данас поздравила резултат посланичких избора у сусједној Словачкој, на којима је владајућа љевица изгубила парламентарну већину.


Такав исход избора може значити крај „дубоко антимађарске владе (премијера) Роверта Фица и Јана Слота” - лидера националистичке странке СНС, изјавио је помоћник министра иностраних послова Мађарске Жлот Немет, пренијела је мађарска новинска агенција МТИ.

Странка Смер Роберта Фица је добила преко 34 одсто гласова, више него било која друга, али њен коалициони партнер, популистичка странка ХЗДС није успјела да освоји пет одсто гласова потребних да добију већину у Парламенту.

Зато ће Фицу бити тешко да састави владу што му је данас повјерио предсједник Републике Иван Гашпарович.

„Надамо се да ће десни центар формирати владу, он је добио подршку друштва”, рекао је вицепремијер Мађарске Жолт Семјен.

Уколико Фицо не успије да састави владу, власт би могле преузети четири странке деснице и центра, на челу са Иветом Радицовом која управља хришћанско-демократском партијом СДКУ-ДС.

Вицепремијер Семјан је рекао да је Влада Мађарске „отворена за разговор” и подвукао да је „дијалог неопходан”.

Увијек тешки, односи Мадраске и Словачке су се погоршали 2006. када је на власт у Словачкој дошла "ксенофобична" странка СНС.

Отворен сукоб Роберта Фица и премијера Мађарске Виктора Орбана, поводом одлуке Будимпеште да и Мађарима ван Мађарске да држављанство, обиљежио је предизборну кампању у Словачкој чијих је више од 10 одсто становника мађарског поријекла.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog