Svijet

Око 75.000 Узбека избјегло у Узбекистан

Узбекистан је данас саопштио да је више од 75.000 Узбека пребјегло у ту земљу из сусједне Киргизије коју већ данима потресају тешки етнички сукоби у којима је до сада погинуло најмање 80 људи, а више од хиљаду их је рањено.


Министарство за ванредне ситуације је објавило, позивајући се на руску новинску агенцију РИА Новости, да већину избјеглица чине старији људи, жене и дјеца, као и да многи од њих имају прострелне ране од метака.

То министарство је додало да су у неколико зона у Узбекистану припремљени избеглички кампови за Узбеке пребјегле из Киргизије.

Откако су сукоби између већинских Киргиза и мањинских Узбека почели у четвртак увече, киргиске банде су спалиле многа села Узбека и убиле њихове становнике у јужним дијеловима земље.

Русија је послала падобрански батаљон од 300 људи у Киргизију како би појачала безбједност у својој ваздухопловној бази у тој земљи, јавила је данас руска новинска агенција Интерфакс.

У Киргизији се налазе ваздухопловне базе Русије и САД, али се оне налазе на сјеверу земље, далеко од тренутних етничких сукоба.

Прелазна предсједница Киргизије Роза Отунбајева тражила је јуче од Русије да пошаље трупе у њену земљу како би помогла у смиривању насиља, што је Русија одбила са образложењем да не жели да се

мијеша у "унутрашње сукобе у Киргизији".

Руси су ипак послали хуманитарну помоћ авионом, којим су потом евакуисане неке жртве сукоба.

Влада Киргизије је синоћ прогласила дјелимичну мобилизацију војске.

Отунбајева је данас оптужила породицу свргнутог предсједника Курманбека Бакијева да је одговорна за подстрекивање насиља у другом по величини киргиском граду Ошу, наводећи да им је циљ да одложе

референдум о уставу који би требало да се одржи 27. јуна.

Влада је у петак прогласила ванредно стање у Ошу, а у суботу га проширила на град Џалалабад. Ош, који има 220.000 становника, 1990. је био такође поприште тешког сукоба Кригиза и Узбека, а тада је погинуло хиљаду људи.

Бивша совјетска република Киргизија, независна је од 1991. године.

Та планинска, централноазијска земља са око 5,5 милиона становника, од којих су 70 одсто Кригизи, из туркоманске породице народа, граничи се с Казахстаном на сјеверу, Узбекистаном на западу, Таџикистаном на

југозападу и са Кином на истоку.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog