Svijet

Груевски пронисљив: Грчка ће нас поново блокирати

СКОПЉЕ - Грчка ће поново блокирати почетак преговора за чланство Македоније у ЕУ на предстојећем самиту на врху 17. јуна у Бриселу, а Брисел је информисан о томе, изјавио је македонски премијер Никола Груевски.


"Нама је јасно, да је Грчка блокирала почетак преговора и од ње ће зависи да ли ћемо преговоре отпочети или не", нагласио је Груевски.

У недјељу је десет посланика Европског парламента из осам држава чланица - Словеније, Румуније, Велике Британије, Словачке, Шведске, Њемачке, Аустрије и Холандије, међу којима и извјестилац Европског парламента за Македонију Зоран Талер, упутило писмо Европском савјету, министрима иностраних послова ЕУ и високом представнику за спољну политику Кетрин Ештон у сугеришу да се не одлаже почетак преговора за чланство Македоније.

"Поновно одлагање одлуке Европског савјета може да упути негативан сигнал и да угрози стабилност балканског региона, а то може озбиљно да минира и кредибилитет спољне европске политике према западном Балкану", наводи се у писму, које су данас објавили скопски медији.

Посланици увјеравају да приступни процес са Македонијом мора да буде настављен, будући да ће то повећати спољну трговину земље, повјерење инвеститора и да ће донијети просперитет не само тој земљи, већ и њеним сусједима.

Груевски је поновио да Македонија остаје посвећена изналажењу одлуке о имену, које ће бити прихватљиво за све грађане, и које неће нанијети трајне посљедице македонској нацији и идентитету државе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog