Politika

Брамерц: Извјештај позитиван али зачињен критикама

ЛУКСЕМБУРГ - Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је данас, уочи министарског састанка ЕУ у Луксембургу, да се мора још више радити на хапшењу Ратка Младића и Горана Хаџића, али да је његов извјештај о сарадњи Србије са Трибуналом, позитиван, иако садржи и критике.


"Изнећу гдје је било напретка, и гдје га је могло више бити, као по питању бјегунаца Младића и Хаџића, који морају бити ухапшени. Ипак, било је напретка када је реч о потрази за бјегунцима, као и аналитичким способностима", рекао је Брамерц.


Главни хашки тужилац навео је да ће као и у прошлости, пренијети да је сарадња Србије позитивна када је ријеч о текућим суђењима, али и да мора више да се уради по питању бјегунаца.

Министри иностраних послова ЕУ почели су данас у Луксембургу састанак на коме разматрају ситуацију у Србији и на западном Балкану, а европски и српски званичници изражавају опрезно очекивање да ће на састанку бити дато "зелено свјетло" за почетак процеса ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) Србије. 

На основу Брамерцовог извјештаја министри ће донијети одлуку о томе да ли да деблокирају ССП са Србијом. 

Делегацију Србије у Луксембургу предводи потпредсједник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић.

Министар иностраних послова Италије Франко Фратини изјавио је по доласку у Луксембург да је дошло вријеме да ЕУ одблокира ССП са Србијом, најавивши да ће његова земља бити прва која ће ратификовати тај споразум.

Шеф аустријске дипломатије Михаел Шпинделегер најавио је да ће се Аустрија данас, на састанку министара спољних послова, заложити за отпочињање процеса ратификације ССП-а, а министар иностраних послова Шпаније Мигел Анхел Моратинос изразио је наду да ће доћи до деблокаде ССП са Србијом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog