Društvo

Арбитражна одлука од 10 милиона евра

ЗАГРЕБ - Арбитража за одређивање границе између Словеније и Хрватске коштаће пореске обвезнике ових држава 10 милиона евра. 


У процјени износа слажу се неименовани извор из хрватског Министарства иностраних послова и европских интеграција, који је сличну бројку споменуо у изјави за "Јутарњи лист", али и неименовани представник МИП-а Словеније, који је о томе говорио у љубљанском листу "Финансије".

Према арбитражном договору двије је земље дијеле овај износ по пола. Сједиште арбитражног суда је у Бриселу, а поступак арбитраже биће вођен на енглеском језику, па ће све документе, које ће обје стране користити пред судом, бити потребно превести.

Шеф сектора за међународно право у словеначком МИП-у Симона Дреник потврдила је за лист "Финансије" да ће највећи дио тог новца отићи на хонораре судија арбитара и за накнаду адвокатима које ће двије државе ангажовати у поступку.

Уз независне арбитре, свака од земаља у поступку у арбитражној комисији имаће и своје представнике. Још није познато ко ће као арбитражни судија представљати Хрватску. 

Словеначки предсједник Данило Турк изјавио је да очекује да се словеначки судија одрекне хонорара "јер је посао арбитра патриотски посао". 

Медији преносе да су се Турк и премијер Борут Пахор сукобили око имена могућег словеначког представника у комисији - Пахор је то мјесто понудио Словенцу Ернесту Петричу, уставном судији и стручњаку за међународно право, док је Турка, који држи да је много боља солуција одабир страног држављанина. Према словеначком закону, за избор арбитра мора се расписати јавни конкурс, кандидата потом одабире предсједник државе, а коначни избор потврђује парламент. 

Словенци су на референдуму 6. јуна прихватили арбитражну одлуку за разграничење са Хрватском.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog