Društvo

Услишени захтјеви студената здравствене његе

БАЊА ЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске /РС/ Ранко Шкрбић, руководство Медицинског факултета и представници студената договорили су данас да студенти здравствене његе Медицинског факултета након завршене четврте године добију једно од седам звања.


Звања о којима је ријеч су: дипломирани медицинар лабораторијске дијагностика, дипломирани медицинар радиолошке дијагностике, дипломирани медицинар здравствене његе, дипломирани санитарни инжењер и дипломирани нутрициониста.

Договор је постигнут након што је око 150 студената три генерације студијског програма здарвствене његе данас протестовало испред Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци јер им је речено да ће након завршене четврте године студија добити само звање дипломирани медицинар иако им је 2007. године обећано седам смјерова, односно једно од седам звања. 

"Проблем је настао још прије четири године јер је тадашње руководство факултета дало предлоге студије, а да то претходно није усклашено са европским нормама. Тако се десило да излазни профили буду фармацеутски инжењер или стоматолошки инжењер који уопште као такви не постоје у здравству нити ће постојати. Исто тако, менаџер у здравству као додипломска настава није никада предвиђена нити Медицински факултетет има такву врсту едукације", рекао је Шкрбић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да проблем није био ваљан разлог за протестовање студената, те да су ресорно министарство и руководство факултета намјеравали да са почетком нове школске године то ријеше. 

"Студентима се сада нуди више него што су они тражили, јер нису знали шта траже. Оно што су у праву, јесте то што су тражили потпуно рашчишћавање ситуације и да се зна гдје ће радити када заврше факултете", рекао је Шкрбић. 

Представник студената треће године студијског програма здравствена њега на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци Соња Кесар рекла је да ће сутра бити одржан састанак са студентима треће године здравствене његе на којим ће им детаљно бити објашњено свако звање како би се они могли одлучити који смјер да упишу у септембру. 

"Такође, биће састанак и са другом и са првом годином да се види да ли студенти прихватају и да ли су задовољни да случајно не би било неке полемике, али ми мислимо да је начелно договор постигнут", рекла је Кесар. 

Она је додала да студенти посебну захвалност дугују студенту омбудсману Младену Чанчаревићу који им је помогао у борби за остварење њихових права. 

Према наводима студената, када је 2007. године прва генерација студената уписала прву годину студија здравствене његе на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци, обећано им је да ће се на четвртој години моћи опредијелити за један од седам смјерова. 

Како тврде, недавно су сазнали да ће од септембра моћи уписати само један смјер за звање дипломирани медицинар што је изазвало негодовање студената и протесте.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog