Svijet

Киргизија: 170 мртвих, хуманитарна криза на помолу

У етничких сукоба већинских Киргиза и мањинских Узбека на југу Киргизије број жртава је порастао на 170 погинулих и више од 1.700 рањених, саопштило је данас Министарство здравља Киргизије.


Од почетка сукоба у петак, више од 100.000 узбекистанских избjеглица углавном жена, побjегло је у Узбекистан, изјавио је замjеник премијера Узбекистана Абдулах Арипов додавши да је граница са Киргизије од јуче затворена.

Према подацима Међународоног комитета Црвеног крста, у Узбекистан се склонило око 85.000 људи из Киргизије, а још 15.000 чека на граници.

Министарство здравља Киргизије саопштило је данас да је у сукобима прије свега у градовима Ош и Џалалабад, до сада страдало 170 људи и да их је 1.762 рањено.

Страхује се међутим да је број жртава већи, судећи према изјавама очевидаца који су агенцији Франс прес рекли да су на путу до границе видјели тијела мртвих, као и да на улицама Оша леже мртви.

Максим Бакијев, син свргнутог предсједника Киргизије Курманбек Бакије, ухапшен је по слијетању на аеродром Фарнбороу, на југу Енглеске, изјавио је локалној телевизији начелник безбједности Киргизије Кенешбек Душибајев који је додао да ће бити затражено његово изручење.

Максим Бакијев је напустио Киргизију после народне побуне у априлу током које је погинуло 87 људи. Курманбек Бакијев који је тада свргнут са власти, побјегао је у Бјелорусију.

Нове власти у Киргизији терете Максима Бакије за корупцију и за изазивање насиља.

Прошлог мјесеца Интерпол је прослиједио налог за хапшење Бакије који је издао суд у Бишкеку због новчаних малверзација.

УН: Хитно отворити хуманитарни коридор

Политички шеф УН Лин Паско позвао је ноћас на ургентно отварање хуманитарног коридора за испоруку помоћи у Киргизији.

Паско је упутио апел током подношења извјештаја Савјету безбједности о ситуацији у тој централноазијској држави. Савјет безбједности је осудио насиље у Киргизији и позвао на смиривање ситуације.

Паско је рекао да УН покушавају да помогну људима који су угрожени насиљем и недостатком хране, воде и струје, нарочито у Ошу.

Паско је изразио забринутост за избјеглице које су прешле границу и нашле уточиште у сусједном Узбекистану.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog