Politika

Црна Гора: Има ли опозиционе коалиције?

Присуство представника Народне странке (НС) и Демократске српске странке (ДСС) конститутивној сједници подгоричке Скупштине није политички ризично за уједињену опозицију, сматра предсједник подгоричког одбора Социјалистичке народне партије Велизар Калуђеровић.


Он је оцијенио да одлука Славише Губеринића и Драгана Остојића да једини са листе уједињене опозиције присуствују конститутивној сједници парламента, представља њихову оцјену да би било потребно да опозиција од почетка присуствује сједницима подгоричке Скупштине.

"Не видим суштинску разлику, нити могу пронаћи политички ризик да присуство конститутивној сједници тих одборника, које лично познајем и доживљавам као честите људе, неко може протумачити као њихову спремност да дају парламентарну већину Демократској партији социјалиста”, рекао је Калуђеровић агенцији МИНА.

Наводећи да би ипак волио да Губеринић и Остојић нијесу присуствовали сједници, Калуђеровић је оцијенио да се оквиру опозиционе сарадње политичких партија које су програмски разнолике мора имати политичке и демократске кондиције да се међусобно разумију и поједина другачија мишљења на одређене питања.

"То не искључује нашу даљу сарадњу унутар опозиције”, казао је Калуђеровић.

Коментаришући оцјене из НС и ДСС да да нема довољно координације у опозицији, Калуђеровић је подсјетио да је мјесец прије локалних избора јавност обавијештена да су Нова српска демократија (НСД) НС и ДСС закључиле стратешки споразум о партнерству.

Он је рекао да споразум подразумијева да ће те странке у разговорима унутар коалиције и другим политичким субјектима представљати и заступати НСД.

"Сво вријеме смо се понашали да је НСД представља НС и ДСС и до завршетка избора није било реакција тих политичких странака јер смо то доживјели као дио њиховог пристанка и договора са НСД”, рекао је Калуђеровић.

Он је казао да ће опозиција наредна два дана заокружити поступак одређивања одборника које припадају коалиција Боља Подгорица -Боља Црна Гора и након тога ће се стећи услови да присуствују сједници Скупштине Главног града.

Поповић: Било и других намјера унутар опозиције

Народна странка је поднијела захтјев за верификацију свог мандата у подгоричком парламенту, јер је очигледно да је било и других намјера унутар опозиције, рекао је данас њен предсједник Предраг Поповић.

 

„Бојим се да је све то било у контексту понуде коалиције Социјалдемократској партији (СДП), па би се могао стећи утисак да је неки имао намјеру да наш и мандат Демократске српске странке, које су јасно саопштиле да неће коалицију са СДП, можда додијеле неком другом", рекао је Поповић.

Он је казао да је коалициони споразум црногорске опозиција више пута грубо прекршен.

"Због тога ће НС у наредном периоду водити рачуна о сопственом и интересу српског народа, казао је Поповић.

Конститутивној сједници подгоричког парламента с листе удружене опозиције данас су присуствовали једино представници НС и ДСС.

Поповић је оцијенио да је стање у опозицији „све сем редовно“, наводећи да је одлука о неприсуствовању конститутивној сједници подгоричког парламента донесено без знања НС.

Он тврди да се све што се дешава у коалицији, од када је конституисана, догађа „у троуглу“ три парламентарне партије.

"Синоћ је наш предсједник Општинског одбора обавијештен да је данас у десет сати заказан састанак опозиције на којем је требало да нас упознају са одлукама које су донијели, опет мимо знања НС. Ни тог стастанка није било, јер се на њему нијесу појавили представници других опозиционих странака", казао је Поповић.

Он сматра да НС досад није ништа урадила што није било у духу потписаног споразума. "Нажалост таквог односа са друге стране није било“.

"Тај споразум је већ неколико пута грубо прекшен, почевши од нуђења коалиције СДП до опструкције у верификацији мандата на шта су по основу уговора били обавезни представници три парламентарне странке“, додао је Поповић.

Он је казао да НС нико не може „да нуди мрвице“. „НС је узела оно што јој припада. Ми ћемо водити рачуна о интересима НС, добро чувајући интересе српског народа“.

Упитан остаје ли НС у коалицији, Поповић је одговорио потврдно, додајући да споразум није стављен ван снаге. „Али је грубо прекшен у неколико наврата и с правом се поставља питање да ли он још важи“.

Одговарајући хоће ли НС преиспитати став да неће улазити у коалицију са Демократском партијом социјалиста, Поповић је поновио да ће странка водити рачуна о сопственим интерсима.

„Према томе, тема није коалиција с ДПС. Онај ко је понудио коалицију СДП-у, тај је фактички срушио споразум и ми немамо никаву намјеру да одговарамо на питања која би суштински релатизовала тај крупан прекшај. То је тема, нећемо је мијењати другом“, казао је он.

Лазовић: Мугоша само тражи алиби

Социјалдемократска партија (СДП) саопштила је данас да није тачна изјава градоначелника Подгорице Миомира Мугоше да та странка преговара са опозиционом коалицијом о постизборном савезу у главном граду Црне Горе.

“Није тачно да СДП преговара са листом “Боља Подгорица”. Јасно је да Мугоша само тражи алиби за своју акцију набавке недостајуће подршке”, казао је носилац изборне листе СДП-а, Вујица Лазовић.

Он је поручио да нема потребе за бригу код Мугоше.

"Само он има жељу за контактима са појединцима са опозиционе листе”, казао је Лазовић.

Он је истакао да је избор извршне власти консензусом коалиционих партнера темељни елемент сваког постизборног споразума у свим демократским државама.

"И то је принцип на којем СДП инсистира", казао је Лазовић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog