Svijet

Мексико: Нарко рат се наставља

МЕКСИКО СИТИ - Петнаест припадника мексичке полиције убијено је у понедељак у два одвојена напада које су извршили, како се сумња, припадници наркокартела на западу и сјеверу Мексика.


Нападачи су аутопут код града Ситакуаро, у западној држави Мичоакан, којим је ишао конвој полицијских возила, блокирали великим камионом и онда отворили ватру на заустављене аутомобиле, пренео је Ројтерс.

Том приликом смртно је страдало је 12 полицајаца, а још 13 их је рањено и хоспитализовано.

У другом нападу у пограничном граду Сиудад Хуарес на сјеверу земље, живот су изгубила још три полицајца.

Савезна мексичка влада потврдила је изјаву министра безбједности Минерве Баутисте, додајући да су у сукобу убијени и нападачи, али тачан број није наведен.

Држава Мичоакан постала је у последње вријеме главно поприште у рату наркокартела, али и сукоба са владиним снагама.

Током јучерашњег дана, у сукобу са војском убијена су три наоружана лица, а два војника су рањена. Један нападач је ухапшен.

Од децембра 2006. године, када је предсједник Фелипе Калдерон покренуо борбу против наркокартела, у сукобима снага реда и криминалаца убијено је скоро 23.000 људи, већином припадника наркокартела и снага безбједности.

Крвави сукоб у затвору

У сукобима међу припадницима супарничких банди у затвору у сјеверозападној мексичкој држави Синалоа погинуло је најмање 28 људи, објавиле су синоћ власти.

Насиље је избило дан послије окршаја повезаних са трговином дрогом, у којима је животе изгубило неколико десетина људи.

Већина жртава у затвору Мазатлан у Синалои убијена је ватреним оружјем.

Чланови једне банде наоружани пиштољима и пушкама пробили су се у затворски блок са припадницима друге банде и почели да пуцају, наводе званичници.

У окршају су рањена двојица полицајаца и један затворски чувар који су покушали да прекину насиље. Полиција је касније поново преузела контролу над затвором.

Државе Мичоакан и Снаола су упоришта супарничких банди кријумчара дроге које се боре за превласт, а уједно и сукобљавају са снагама реда.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog