Politika

Каргановић: Хашке пресуде су без основа

ХАГ - Невладина организација Историјски пројекат Сребреница оцијенила је да је првостепена пресуда претресног вијећа Хашког трибунала у предмету "Поповић и други" лишена основних елемената професионалности.


Ова организација наводи да је то наставак "неславне традиције" Трибунала да некритички усваја недоказане тврдње Тужилаштва.

У саопштењу ове невладине организације наводи се да судско вијеће у предмету против официра ВРС покушава да број жртава који му је неопходан за унапријед припремљени закључак утврди ослањајући се на ДНК анализу, која може утврдити само нечији идентитет, али не може пружити никакву информацију у односу на елементе битне за кривичну одговорност, као што су вријеме и начин смрти.

"Мада веће Хашког трибунала тврди да располаже списком од 5 336 `погубљених` особа, оно избегава да у пресуди тај сензационалан списак наведе или да га јавно прикаже. Највероватније је да такав списак уопште и не постоји. Шта више, веће очигледно нема појма шта је ДНК и који су домети те форензичке технологије", наводи се у саопштењу које је потписао предсједник ове невладине организације Стефан Каргановић.

Из "Историјског пројекта Сребреница" наводе да је јасно да је судско вијеће тај материјал са цифром од "5 336 идентификованих лица" преузело од Међународног комитета за нестала лица са сједиштем у Тузли.

Према томе, најважнији доказни материјал, на који се Веће у предмету `Поповић` позива, недоступан је и непроверљив. Сви правни налази и закључци који се на материјалу такве врсте темеље самим тим ништавни су и без икаквог дејства, додаје се у саопштењу.

Ова организација наводи да пресуда првостепеног вијећа у предмету "Поповић и други" још једном ставља у први план неопходност ревизије свих пресуда, налаза и закључака Хашког трибунала у вези са Сребреницом, од предмета Крстић 2001. године па надаље.

Претресно вијеће Хашког трибунала је 10. јуна утврдило у својој пресуди у предмету "Поповић и други" да је у јулу 1995. почињен геноцид у Сребреници и да је послије пада сребреничке енклаве убијено најмање 5 336 људи.

Хашки трибунал прогласио је 10. јула официре ВРС Вујадина Поповића и Љубишу Беару кривим за геноцид над муслиманима у Сребреници у љето 1995. године и осудио их на казну доживотног затвора.

Драго Николић осуђен је на 35 година затора, Радивој Милетић на 19, Љубомир Боровчанин на 17, Винко Пандуревић на 13, а Милан Гверо на пет година затвора. Оптужби за геноцид и за удруживање ради геноцида ослобођени су Пандуревић и Боровчанин.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog