Sport

Сјевер се радовао побједи Јужне Кореје

СЕУЛ – Фудбалски навијачи у Пјонгјангу радовали су се побједи Јужне Кореје од 2:0 над Грчком на Свјетском првенству, објавио је лист близак властима Сјеверне Кореје.


„Грозница” Свјетског првенства тресе корејско полуострво, пошто су се први пут на Мундијал пласирале репрезентације Сјевера и Југа.

„Грађани су без изузетка навијали за јужнокорејски тим”, пренио је лист „Чосон Синбо”, на који се гледа као на гласило владе Сјеверне Кореје.

Државна телевизија Сјеверне Кореје емитовала је утакмицу Јужне Кореје против Грчке два дана пошто је она одиграна у Јужној Африци.

Новине су пренијеле изјаву неименованог грађана Пјонгјанга који је рекао да не воли јужнокорејску конзервативну владу, али да воли њен народ.

То је одјек званичног става сјевернокорејских власти.

Двојица коментатора Корејског централног емитера су преносили утакмицу и нису се много узбуђивали када је Јужнокорејац Парк Ђи-сунг постигао гол.

Мирно су анализирали техничку вјештину која је довела до гола.

Сјеверна Кореја игра прву утакмицу шампионата против Бразила.

Ова азијска држава први пут је учествовала на Свјетском првенству 1966, када је потпуно неочекивано побиједила Италију са 1:0 и пласирала се у четвртфинале.

Јужна Кореја је са Јапаном организовала Мундијал 2002. и дошла је до полуфинала, што јој је најбољи резултат.

Државна телевизија Сјевера емитовала је и друге утакмице Свјетског првенства, чиме је покренула питање како је добила снимке.

Права за цијело корејско острво посједује јужнокорејска телевизија СБС, која није обезбиједила преносе уживо за Сјевер због политичких напетости.

СБС је објавила да размишља које кораке да предузме у истрази како је сјевернокорејска телевизија дошла до снимака.

Ситуација на корејском острву знатно се заоштрила када је у марту потопљен јужнокорејски ратни брод.

Власти Сеула оптужиле су Сјеверну Кореју за тај инцидент у коме је погинуло 46 јужнокорејских војника.

Савет безбедности Уједињених Нација саопштио је да је забринут да би мир на полуострву могао бити угрожен и позвао власти у Сеулу и Пјонгјангу да се суздрже од провокација.

Јужна Кореја је на сједници Савјета оптужила сјеверног сусједа за торпедовање, али је он негирао кривицу и себе је назвао „жртвом”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog