Politika

Силаџић се жали Београду

БАЊА ЛУКА – Кабинет предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића саопштио је да је амбасада БиХ у Београду поводом хапшења припадника оружаних снага БиХ Мирсада Салкића упутила протестну ноту Србији.


У саопштењу се каже да су представници амбасаде БиХ у Београду затражили приступ Салкићу, који им није одобрен, али су се упутили у београдски затвор и успјели да остваре контакт са њим.

Салкић је ухапшен од стране органа Србије у суботу, одређен му је бранилац по службеној дужности, а биће саслушан у четвртак.

У саопштењу се каже да је против Салкића загребачко Војно тужилаштво бивше СФРЈ још 1991. подигло оптужницу за наводну крађу оружја и борбених средстава(осам пиштоља и двије аутоматске пушке) али Хрватска за њим није расписала потјерницу.

„Та оптужница је реактивирана 2005. од стране Окружног тужилаштва у Београду и Салкић је ухапшен по потјерници која је расписана од стране србијанских власти на основу те оптужнице”, каже се у саопштењу.

Кабинет Силајџића, према саопштењу, веома озбиљно схвата покушаје Србије да води поступке за наводне имовинске прекршаје против ЈНА на територијама сада суверених држава, што је у директној супротности са Споразумом о сукцесији бивше СФРЈ.

„Кабинет ово потпуно бесправно хапшење стога сматра наставком насиља србијанског правосуђа над грађанима БиХ, те истиче да овакво понашање Србије представља кључну препреку за нормализацију односа између двије земље”, каже се у саопштењу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog