Svijet

Гугл на суду због "случајног" прикупљања података

Међународна организација за заштиту људских права "Прајваси интернешенел" саопштила је да ће америчка интернет компанија Гугл највјероватније бити кривично гоњена због тога што је сакупљала приватне податке са Вај-Фај мрежа.


Независни ревизор је доказао да је Гугл приватне податке сакупљао и систематски архивирао, што представља "злочин с предумишљајем", саопштава ПИ и процјењује да би Гугл због тога могао да дође у сукоб са законима 30 земаља.

"Њемачка и Британија ће сигурно бити међу првим државама које ће покренути кривично гоњење против компаније Гугл", каже за ББЦ шеф ПИ-а Сајмон Дејвис.

Шта кажу у Гуглу? "Све је то једна велика грешка."

Прије мјесец дана челници ове компаније су саопштили да јесу сакупљали податке у оквиру пројекта Стрит Вју, али да је ријеч о ненамјерној грешци.

У најновијем саопштењу компаније Гугл се истиче да прикупљене податке они нису злоупотријебили, нити су планирали да то икада учине. Такође се извињавају због учињене грешке.

Спорни подаци прикупљени су посебним возилом из којег су се фотографисала и мапирала насеља, а све због Гугл мапа које су веома корисне за лакшу оријентацију, нарочито за возаче.

Истовремено су "хватани" и бежични интернет сигнали, али и спорни подаци, кажу у компанији и додају да су сада то престали да раде.

"Ти приватни подаци су нехотице доспјели у нашу архиву. Није нам био циљ да лоцирамо и идентификујемо одређене појединце или домаћинства ", подвлаче у Гуглу.

Такође, у компанији кажу и да је већина података већ избрисана из архиве.

"На захтјев Влада Ирске, Данске и Аустрије, те податке смо већ обрисали."

Да ли ће челници највећег интернет претраживача ипак доспјети на суд остаје да се види.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog