Svijet

Кемерон се извинио Ирцима због крваве недеље

ЛОНДОН - Британски премијер Дејвид Камерон извинио се данас због смрти 14 демонстраната које су 1972. године у Сјеверној Ирској убили британски војници и то је догађај који је касније постао познат као "Крвава недеља."


"Догађаји `Крваве недеље" ни на који начин нису оправдани. Оно што се десило више не смије никад да се понови. Поједини припадници наших оружаних снага дјеловали су погрешно", наводи Камерон у саопштењу објављеном у парламенту након што је су претходно саопштени резултати истраге коју је предводио лорд Савил.

Камерон је истакао да је први хитац испаљен недалеко од протестног марша испалила британска војска и да ниједна од жртава није била наоружана.

Према његовим ријечима, поједини војници "дали су лажне исказе како би оправдали отварање ватре".

Маса окупљена испред трга Гилдхол у Лондондерију поздравила је говор британског премијера.

"Крвава недеља" један је од најтрауматичнијих догађаја током 30 година "невоља" у Сјеверној Ирској који је међу католичком мањином изазвао сумње у власти, док је више десетина лица приступило ИРА-иној насилној кампањи против британске власти.

Првобитном истрагом 1972. године ослобођени су падобранци који су пуцали у демонстранте током марша за грађанска права у Лондондерију.

Тринаест лица, ненаоружаних католика, погинуло је када су војници отворили ватру у области Богсајд у Лондондерију. Четрнаеста жртва преминула је касније од задобијених рана.

Војници су тврдили да су пуцали у наоружане људе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog