Politika

Радојичић: Мале шансе за рјешење струје за дистрикт

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске изјавио је да су веома мале шансе да до сједнице Савјета за провођење мира ПИК, заказаној за крај јуна, у Народној скупштини РС буде донесен закон који би уредио питање снабдијевања Брчко дистрикта еклектричном енергијом.


Он је новинарима у Бањој Луци након састанка са амбасадором Русије у БиХ Александром Боцан - Харченком, рекао да је био оптимистичан да ће прије сједнице ПИК-а бити комплетиран још један услов који је стајао у пет плус два услова и циљева, а који се односи на Брчко дистрикт.

"Народна скупштина РС требало је да донесе свој закон о измјенама и допунама закона о електричној енергији којим би дефинисала на финансијски начин повољно снабдијевање Брчко дистрикта електричном енергијом, међутим до договора није дошло", рекао је Радојичић и нагласио да лично нема превеликих очекивања када је ријеч о наредној сједници ПИК-а.

Говорећи о односима РС и Русије Радојичић је изразио наду да ће наредне седмице у Њујорку имати прилику да разговара са високим званичницима у руској мисији у УН.

Предсједник Народне скупштине РС је рекао да је на данашњем састанку руског амбасадора информисао о раду парламента Српске, те истакао да је било ријечи и о улози међународне заједнице и међународног присуства у БиХ.

На питање како коментарише протестно писмо Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила о комисији за тражење несталих Срба у Сарајеву, Радојичић је рекао да је и Народна скупштина РС у својим закључцима изразила незадовољство динамиком рјешавања проблема у тражењу несталих.

Харченко је рекао да су веома мале шансе за затварање канцеларије супервизора за Брчко дистрикт, иако је циљ Русије сасвим супротан.

"Сматрамо да је дошло до неких техничких питања који компликују затварање супервизије и да се ту потпуно не поштује изворно рјешење и сагласност око плана `пет плус два`", рекао је Харченко.

Он је додао да не очекује ни нове одлуке у току засједања ПИК-а.

Руски амбасадор сматра да су односи Русије и Српске, односно БиХ, у узлазној путањи, што потврђује и предстојећи долазак замјеника министра иностраних послова Русије Сергеја Рјбакова у Бањалуку и Сарајево, те сутрашњи одлазак премијера РС Милорада Додика у Санкт Петербург.

Он је истакао да је Русија јако задовољна што је руководство РС укључено у регионалну сарадњу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog