Politika

Београд: Тихић и Тадић слали поруке (Видео)

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је данас да Србија и БиХ заједнички у свијет шаљу поруку да је Западни Балкан простор помирења и сталног мира, који жели да буде интегрисан у ЕУ.


Тадић је, после разговора са лидером Странке демократске акције Сулејманом Тихићем, коме је присуствовао и министар без портфеља у Влади Србије Силејман Угљанин, поручио да ниједан политичар нема право да води рачуна само о интересима своје земље и народа занемарујући интересе осталих држава и народа у региону.

"Убеђен сам да у ЕУ можемо поново бити заједно и развијати пријатељске везе, али до тада треба чинити кораке у правцу помирења", рекао је Тадић, истакавши да је Србија, са своје стране, настоји да заврши сарадњу са Хашким трибуналом и тако створи претпоставке за помирење.

"Интеграција читавог региона у ЕУ значи да прихватамо демократске вредности, а једна од њих је да људи који су починили злочине морају да одговарају пред судовима", рекао је Тадић.

Тадић је у разговору са Тихићем још једном потврдио да Србија досљедно подржава начела Дејтонског споразума, а то значи и територијални интегритет и цјеловитост БиХ.

"БиХ је земља коју чине два ентитета и три народа и све што се представници два ентитета и три народа договоре у демократском дијалогу прихватљиво је за Србију", рекао је Тадић.

Предсједник Србије и лидер СДА разговорали су и могућностима продубљивања економске Сарадње двеју земаља, и могућностима заједничког наступа на трећим тржиштима.

Тадић је подсјетио да Србија гради мрежу аутопутева која ће је повезати са свим сусједним земљама, и да ће у првој фази аутопут бити трасиран до Вишеграда, а да у даљој перспективи постоји и могућност градње правца од Шапца ка БиХ.

Тихић је после разговора истакао да би Србија и БиХ требало да развијају "специјалне" односе, што, према његовим ријечима, не би умањило значај специјалних паралелних веза које Србија има са Републиком Српском.

"Треба да чинимо оно што је добро за све. СДА и ја промовишемо политику договора и компромиса, како у БиХ тако и у региону. И ова посјета треба да буде подстицај за још боље односе, јер интерес БиХ су добри односи са сусједима", рекао је Тихић, који је и предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

"Не може се заборавити прошлост али не смијемо живети у прошлости. Опредељени смо за процесуирање ратних злочина и проналажење несталих", рекао је Тихић, који је изразио задовољство због тога што ће Тадић присуствовати обиљежавању 15. годишњице злочина у Сребреници.

Тихић је истакао и значај регионалне сарадње у борби против организованог криминала, и истакао да искуства показују да се иза наводне заштите националних интереса често крију криминални интереси.

Упитан да ли је, током данашњег разговора, било ријечи и о посјети предсједаваћег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића Србији, Тадић је рекао да Силајџић "има отворена врата" да дође у Београд кад год пожели.

Новинари су се интересовали и да ли је случај Илије Јуришића, који у Србији издржава затворску казну због учешћа у нападу на тужланску колону, био предмет разговора, међутим Тадић је истакао да је у Србији, као и у свакој другој демократској земљи, правосуђе независно од предсједника државе.

"Српско тужилаштво је показало више пута да не прави дискриминацију по националној и верској припадности", рекао је Тадић.

Он је оцијенио да у будућности треба оспособити националне судове да ажурније процесуирају одговорне за злочине почињене над припадницима других народа, и да споразуми о изручивању злочинаца и криминалаца могу допринијети већем повјерења међу државама региона.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog