Politika

Састали се: Суљо и Славица, а Садик и Ивица

Предсједник СДА Сулејман Тихић је прије сусрета са Тадићем разговарао са предсједницом парламента Србије Славицом Ђукић-Дејановић и министром без портфеља Сулејманом Угљанином.


На састанку са Дејановићем оцијењено је да ће сусрети двије стране на бази дијалога допринети рјешавању питања садашњости и будућности". Истакнуто је да "управо разлике које имамо треба да буду наше предности".

Предсједница српског парламента је изјавила да БиХ треба да буде стратешки партнер Србије, не само политички, већ и у области економије.

После сусрета са министром без портфеља Сулејманом Угљанином Тихић је изјавио да сви проблеми, не само у БиХ већ и у региону, морају да се рјешавају само дијалогом.

Тихић је оцијенио да је овакав састанак важан због унапређења сарадње којом, како је рекао, у последње четири године "не можемо да будемо задовољни".

Угљанин је истакао да посјета долази у значајном политичком тренутку за Србију и регион.

"Наш циљ је да се не враћамо у прошлост, већ да изградимо механизме који ће обезбедити сигурност, сарадњу и поверење међу народима како би се кроз државне инстутуције сви грађани, без мешања са стране, могли да остварују своја права", рекао је Угљанин.

Сулејман Тихић је у Београд допутовао на челу високе државне и партијске делегације, у којој су, између осталих, премијер Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић и министар безбједности Садик Ахметовић.

Цветковић: Србија поштује интегритет БиХ

Мујезиновић се сусрео са премијером Мирком Цветковићем, а Ахеметовић са министром полиције Ивицом Дачићем.

Цветковић је приликом разговора са Мујезиновићем рекао да Србија као гарант Дејтонског споразума, остаје досљедна и чврсто опредељена за поштовање територијалног интегритета и суверенитета БиХ.

Цветковић је нагласио да ће Србија подржати сваки договор који прихвате три конститутивна народа у БиХ, саопштено је из Владе Србије.

"Веома смо заинтересовани за унапређење регионалне сарадње и размену искустава у процесу интеграција земаља Западног Балкана у Европску унију као за ширење и

унапређење економских односа и интензивирања сарадње", рекао је Цветковић.

Мујезиновић је истакао да је важно да БиХ и Србија имају добре билатералне односе и да сматра да би од велике користи био заједнички излазак на трећа тржишта.

Током састанка, двојица премијера су разговарала и о актуелној економској ситуацији и мјерама које се предузимају у циљу превазилажења негативних ефеката свјетске економске кризе.

Изузетна полицијска сарадња

Министри унутрашњих послова Ивица Дачић и Садик Ахметовић оцијенили су да је полицијска сарадња Србије и Босне и Херцеговине изузетна, "о чему говори више успјешно изведених заједничких акција и успјешних напора држава у региону у области борбе против организованог и свих других видова криминала".

"У току је усаглашавање одредби Споразума између Србије и Федерације БиХ о сарадњи у борби против тероризма, организованог криминала, нелегалне трговине наркотицима,

психотропним супстанцама, илегалних миграција и осталих кривичних дела", рекао је Дачић после састанка са Ахметовићем.

Такође, у завршној је фази и усаглашавање Споразума о сарадњи МУП Србије и Министарства сигурности БиХ у заштити од природних и других катастрофа, додао је Дачић, саопштено је из његовог кабинета.

Оба документа би, према његовим ријечима, требало да буду потписана до краја јула ове године.

Дачић је нагласио да "снажно подржава" настојања БиХ у процесу визне либерализације и другим активностима, усмјерених на приближавање БиХ европским интеграцијама.

Делегација из БиХ ће током дводневне посјете Србији, осим Београда, посјетити и Нови Пазар.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog