Svijet

Словачка: Десничари се договорили око премијера

БРАТИСЛАВА – Опозиционе словачке партије десног центра, које су заједно на општим изборима одржаним у суботу обезбиједиле већину у парламенту, сложиле су се да формирају владу чији би премијер била лидер Словачке демократске и хришћанске уније (СДКУ) Ивета Радичова.


"Због сличности политичких програма четири странке - СДКУ, конзервативни Хришћански демократски покрет, либерална партија Слобода и солидарност, и умјерена Странка словачких Мађара Мост-Хид-изразили су заједничку жељу да формирају владајућу коалицију која ће створити нову словачку владу", каже се у заједничком саопштењу те четири странке, како преноси Ројтерс.

Радичова (53) је професор социологије и била је предсједнички кандидат на изборима 2009. године на којима је побиједио Иван Гаспарович.

Као појединачна партија највише гласова је добила СМЕР партија садашњег љевичарског премијера Роберта Фица, али партнери те странке у садашњој коалиционој влади су добили веома мало гласова и више не могу да формирају владу која би имала већину.

Ипак, садашњи предсједник Гаспарович је затражио од Фица, као лидера највеће партије са највише освојених гласова на изборима, да поведе разговоре о формирању нове владе и дао му рок до сриједе.

Заједничко саопштење ове четири десничарске опозиционе странке потврђује да Фицо скоро нема никаквих изгледа да успије у томе, као и њихове одлучности да уклоне Фица са мјеста премијера, сматра британска агенција.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog