Politika

Тихић: Прошлост се злоупотребљава

БЕОГРАД - Предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Сулејман Тихић изјавио је да је политика у БиХ још оптерећена прошлошћу, која се најчешће злоупотребљава.


"Та прошлост страдалачке популације најчешће се злоупотребљава, а прича о заштити националних интереса често служи као параван за покриће неких крупних материјалних и криминалних интереса. Већа је опасност у БиХ од организованог криминала, него од национализма", рекао је Тихић за београдски дневник "Данас".

Он сматра да би парламент БиХ требало да донесе резолуцију којом би били осуђени злочини над свим жртвама рата из деведесетих у тој земљи, али тек послије резолуције о Сребреници.

Тихић, који предводи високу делегацију БиХ у посјети Србији, рекао је да су стратешки интереси БиХ добри и пријатељски односи са Србијом и сусједним земљама, као и да треба унапредити све врсте сарадње - економску, културну и политичку.

Он је рекао да за разлику од председавајућег Председништва БиХ Хариса Силајџића, који је посету Београду условио обиласком осуђеника Илије Јуришића, за долазак у Србију није постављао услове.

"Не треба да постоје предуслови за сарадњу и разговоре. Управо због те врсте условљавања, ми већ четири године немамо дијалог БиХ и Србије", рекао је Тихић.

Он је изразио наду да ће предстојећи јесењи избори у БиХ донијети промјене и да ће "побједити политика која је мање оптерећена прошлошћу".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog