Svijet

Летонци организују наци параду

РИГА - Парада којом се одаје почаст нацистичким војницима, који су током Другог свјетског рата умарширали у Летонију, биће одржана сутра након што је суд поништио раније изречену забрану. Марш је замишљен као пандан Дану побједе над фашизмом који се обиљежава 9. маја.


Премијер Летоније Валдис Домбровскис и министар иностраних послова Ајварс Ронис у заједничком саопштењу наводе да су "збуњени и узнемирени" одлуком Окружног суда, који је поништио одлуку градског савјета Риге да уведе забрану на одржавање параде.

"Летонска влада поштује људска права гарантована Уставом и независношћу судства, али слобода изражавања не може се протезати до нацистичке пропаганде", наводи се у саопштењу Домбровскиса и Рониса.

Аналитичари наводе да је вријеме одобрења одржавања параде веома незгодно и представља срамоту за владу пошто шеф израелске дипломатије Авигдор Либерман треба да посјети Летонију 4. јула како би учествовао у комеморацији жртвама геноцида почињеног над Јеврејима у Риги током Другог свјетског рата.

Директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф позвао је на "побједу разума"

Он је нагласио да је прослава годишњице нацистичке инвазије "исто као и слављење масовних убистава које су починили нацистички у Летонији, првенствено Јевреја, али и комуниста и Рома".

За разлику од параде одржане 16. марта која се одржава у част летонских војника који су се борили на страни нациста што је, такође предмет контроверзе, 1. јул 1941. године је дан када су њемачке снаге ушле на територију Летоније

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog