Društvo

Случај ''Старовлах'': Рочиште одгођено за 26. август

САРАЈЕВО - Рочиште по тужби православног свештеника Јеремије Старовлаха и његовог сина Александра против БиХ, које је требало да буде одржан данас пред Судом БиХ, одгођено је за 26. август, на захтјев законског заступника тужене стране.


"Правобранилац БиХ писмено се обратио Суду БиХ тражећи одгађање рочишта због обимности поступка", потврдила је Срни портпарол Суда Селма Хоџић.

Она је навела да тужена страна тражи неке налазе вјештака судске медицине који им нису достављени да би извршила увид и припремила се за рочиште.

За данас је било најављено свједочење вјештака медицинске струке Фарука Куленовића и Жарка Савића који нису присуствовали ни рочишту одржаном 17. маја, јер се нису могли изјаснити о умањењу радне способности Старовлаха.

Миљко Пуцар, адвокат Старовлаха, затражио је за данас и вјештачење доктора Јелице Којовић из Бањалуке.

Припадници СФОР-а су 1. априла 2004. године у 1.00 час упали у Парохијски дом на Палама у потрази за некадашњим предсједником Републике Српске Радованом Караџићем. У бруталној акцији СФОР-а тешко су претучени православни свештеник, архијерејски намјесник сарајевски протојереј ставрофор Јеремија Старовлах и његов син Александар.

Након премлаћивања, обојица су три мјесеца лијечена у Клиничком центру у Тузли, након чега су пребачени на Војно-медицинску академију у Београду.

Aлександар Старовлах остао је стоодстотни инвалид који зависи од туђе његе и помоћи.

Пуцар је раније изјавио да постоје докази да су Старовласи до сада за лијечење потрошили око 63.000 КМ и да се углавном ради о трошковима боравка у бањама и за помагала, али да се и остали трошкови могу утврдити на основу слободне судијске процјене.

И тада, као и данас, СФОР тврди да је сила коју су примијенили у овој акцији била оправдана. НАТО је одбио да плати одштету Старовласима уз образложење да се радило о војној акцији, а ни БиХ у којој се примјењује европска Конвенција о људским правима и која је потписник повеље УН није им пружила заштиту, већ је дала имунитет НАТО снагама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog