Politika

Шутановац објаснио зашто ће Србија у НАТО

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Драган Шутановац оцијенио је да би Србији било лакше уколико би била дио безбједносних и одбрамбених интеграција, будући да су све земље финансијски просперирале учлањењем у НАТО.


Он је у интервјуу београдском недјељнику "Време" рекао да би "авангардни дио друштва", односно невладин сектор и институти, требало да направе студију о ефектима евентуалног учлањења Србије у НАТО.

"Ми морамо да се определимо за који систем вредности желимо да се залажемо. Постоји шизофренија на јавној сцени у којој би грађани желели да буду блиски једној земљи, а да имају животни стандард из друге земље, да одбрана буде из треће земље, школовање из четврте, да се лече као што се лече у петој земљи, али бојим се да то не постоји ни у тим земљама на тај начин", нагласио је Шутановац.

Он је додао да се боји да сви они који мисле да можемо да имамо западни стандард, а да будемо организовани као исток, не разумију да тако не може.

Одговарајући на питање какав би ефекат на српско-руске односе имао улазак Србије у НАТО, министар одбране је рекао да само озбиљним политичким дијалогом може да се утврди да ли је пријатељство изнад партнерства и да ли је братство увијек у подједнаком интересу једне и друге стране, што показују и најновији проблеми у односима Русије и Белорусије у вези са испорукама гаса.

У овом тренутку, према његовим ријечима, сарадња у области одбране не прати општу политичку сарадњу са Русијом, а да предстојећа посјета начелника Генералштаба Руске војске Београду може отворити нову еру у тим односима.

Говорећи о развитку намјенске индустрије у Србији, Шутановац је истакао да је Србија данас, само десетак година пошто је њена војна индустрија била потпуно уништена, највећи извозник наоружања и војне опреме у југоисточној Европи.

Он је одбацио могућност приватизације српске намјенске индустрије, упозоравајући да би такав поступак угрозио одбрамбени систем земље.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog