Politika

Меркел: Још Хрватска и готово

ЗАГРЕБ - Њемачки канцелар Ангела Меркел наметнула је ЕУ резолутан став у вези са проширењем: још Хрватска, а након ње више нико - пише загребачки "Национал" и наводи да су све земље које претендују на чланство о томе посљедњих дана обавијештене повјерљиво и дипломатским путем.


Одбор сталних представника (ЦОРЕПЕР) Савјета Европске уније одлучио је прошлог петка да се Хрватској допусти отварање три преостала поглавља преговора о уласку у ЕУ, али су водеће институције Уније одбиле да расправљају о захтјеву Србије да се кандидује за чланство.


Општа је оцјена да су том одлуком Хрватској отворена и посљедња врата, а тешкоће може имати још само при затварању појединих поглавља, посебно оног о правосуђу.

Затварањем преговора са Хрватском и њеним пријемом у чланство ЕУ жели да заврши важан период - процес проширења који је трајао 15-так година и који би требао бити окончан 2012. године примањем Хрватске.

Према писању загребачког недјељника, Хрватска ће бити посљедња земља која ће ући у ЕУ, а након ње више неће бити уласка, барем сљедећих десетак година.

И то не због неспремности потенцијалних кандидата, него зато што је Брисел донио чврсту одлуку да никога више неће примити. А таква је одлука донесена на иницијативу најмоћније европске политичарке Ангеле Меркел.

Да се она стриктно проводи, говори и примјер Црне Горе, која је у децембру 2008. поднијела захтјев да постане кандидат за чланство. На инцијативу Њемачке, и уз подршку Холандије и Белгије, црногорска апликација блокирана је до даљег.

У сличној позицији је и Албанија, која је молбу за чланство предала у прољеће прошле године.

Статус кандидата нема ни Србија, која је захтјев поднијела крајем 2009. године, Македонија има статус кандидата али се не зна када ће почети преговори.

Тиме је, пише "Национал", задат тежак ударац владајућим странкама у Србији, али и другим земљама регије, којима је чланство у Унији стратешки циљ.

Отрежњење је болно и може имати озбиљне посљедице по регију, али и саму Европску унију. Како сада ствари стоје, земље регије немају никакве гаранције да ће се проширење наставити, јер нема никаквог ангажмана Брисела на плану проширења, и нема никаквог, па ни оквирног, тајминга.

Посриједи је само неодређено показана воља да се у неодређеној будућности проширење настави. Ангела Меркел је своју политику наметнула Европској унији, тврди "Национал".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog