Sport

Ултиматум ФИФА: ФСБиХ по нашем, или искључење

Представници ФИФА послали су најотворенију поруку Фудбалском савезу БиХ: Уколико се до 16. јула не усвоје измјене статута ове организације, ФСБиХ ће бити искључен из свих такмичења које организују ФИФА и УЕФА.


Измјене статута се односе на начин доношења одлука у савезу (уклањање "ентитетских кворума", тј обавезан број пристутних припадника сваког народа) и укидање трочланог предсједништва, мјесто кога ће се бирати један предсједник фудбалског савеза.

Представници ФИФА који су разговарали са фудбалским посленицима у БиХ су истакли да их не занима каква је државно уређење БиХ, те да уређење ФСБиХ мора бити онакво како то прописује ФИФА.

"Јутрос смо постигли договор да се у новом статуту предложи функција председника, који би имао првог и другог потпредсједника, а председништво би било укинуто . Ентитетски савези имали би своје чланове у ФСБиХ, тако што би по аутоматизму предсједници ентитетских савеза улазили у Извршни одбор државног савеза.", рекао је Марсел Бенц, делегат ФИФА.

Доношење одлука у ФЦБиХ умјесто националних квота биће обављано простом већином, и неће постојати могућност недостатка кворума због недоласка представника неких од регионалних савеза.

Према приједлогу новог статута, сваки члан органа савеза који буде напустио засједање или не буде дошао на њега, може бити замијењен замјенским чланом.

Делегати ФИФА и УЕФА, Марсел Бенц и Ева Пасквир су, према наводима медија донијели нацрт статута који би по њима донио рјешење, и поручили да у случају искључења ФС БиХ искључиву кривицу сносе његови функционери који нису промијенили постојећи статут.

Према предлогу новог статута, сваки члан органа савеза који буде напустио заседање или не дошао на њега, може бити замењен замјенским чланом.Према предлогу новог статута, сваки члан органа савеза који буде напустио заседање или не дошао на њега, може бити замењен замјенским чланом.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog