Svijet

Грчки министри под истрагом због поклона Ватопеду

АТИНА – Грчки посланици су одлучили да специјални парламентарни комитет испита петорицу бивших министара како би се утврдило да ли су умијешани у скандал у размјени земљишта између државе и манастира Ватопед на Светој гори.


Против манастира је већ поднијета тужба, док комитет сада треба да утврди да ли постоји кривична одговорност и пет министара, чија се имена због тога већ дуже вријеме повлаче по новинама.

Грчка влада је прије два дана поднијела тужбу против манастира Ватопед на Светој Гори због незаконите размјене некретнина која је довела до великог политичког скандала.

Грчко Министарство финансија саопштило је да влада у Атини тражи од манастира одштету од 10 милиона евра.

Истрага о размјени земљишта између државе и манастира Ватопед, коју је спровела претходна влада Нове демократије, показала је да је том трансакцијом манастир оштетио државу за најмање 100 милиона евра, пренијеле су агенције.

Због тог скандала својевремено су смењена два министра, док су још неки чланови бивше владе под сумњом да су умијешани у скандал.

Истрага о размјени земљишта између државе и манастира Ватопед покренута је још 2008. године, јер је, према првим налазима, највећи грчки манастир на Атосу замијенио земљиште мале вриједности за непокретну имовину државе и, како се тврди, зарадио више од 130 милиона евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog