Politika

Шта ће бити са пописом?

САРАЈЕВО - Судбина Приједлога закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ биће непозната све до гласања на крају данашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.


На сједници је обновљено 16 од 17 амандмана који су у понедјељак одбијени на надлежној комисији.

Обновљен је амандман СНСД-а на члан 48 Приједлога закона о попису становништва којим се предвиђа да се резултати пописа из 1991. године примјењују до потпуне имплементације Анекса седам Дејтонског мировног споразума.

СНСД тражи да се у закону о попису становништва прецизира ко ће, под којим условима и када објавити да је завршен Анекс седам, односно повратак избјеглих и расељених, док се амандманом независног посланика Момчила Новаковића тражи брисање члана 48.

Странка за БиХ брисањем етно-културолошких одредница, односно питања о вјери, нацији и језику, која су као необавезујућа укључена у пописна питања, поново је условила своју подршку Приједлогу закона о попису становништва 2011. године.

Ремзија Кадрић из СБиХ својим амандманом тражи да се законом пропише да у укупном броју пописаних грађана буду обухваћени и они који се тренутно привремено налазе у иностранству, а имају адресе пребивалишта у БиХ.

Уз сва обавезна пописна питања која прописује Евростат, Приједлог закона о попису становништва омогућава становницима БиХ на се на добровољној бази изјасне о етничкој и вјерској припадности те о језику.

Предвиђено је да пописни подаци буду прикупљани у Источом Сарајеву, а питање пописа дијапоре ријешено је тако што ће попис ове категорије становништва бити проведен одвојено од пописа резидентног становнишва.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog