Politika

Муслимани у Сарајеву не дају бурке

САРАЈЕВО - Бошњачки посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ који су данас учествовали у расправи о Приједлогу закона о забрани ношења одјеће која онемогућава идентификацију, а који је предложио СНСД, изразили су оштро противљење овом законском приједлогу.


Као аргумент против предложеног закона изнијели су тврдњу да се њиме крше вјерске слободе, али и људска права, што је демантовао шеф Клуба посланика СНСД-а Драго Калабић истичући да је главни мотив за предлагање овог закона била искључиво безбједност.

Калабић је подсјетио да је недавно у Представничком дому разматран извјештај о безбједности у БиХ у коме је наведено да у БиХ нема тероризма и терористичких организација.

"Погледајте какву сад имамо ситуацију", рекао је Калабић, алудирајући на недјељни терористички напад у Бугојну.

Посланици из СНСД-а подсјетили су да се у Европи воде расправе о сличним забранама, те да су оне негдје већ и донесене.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас треба да се изјасни да ли ће бити продужен рок надлежној комисији о Приједлогу закона о забрани ношења одјеће која онемогућава идентификацију.

Овај приједлог закона има за циљ да се омогући препознавање или идентификација свих лица која се налазе на јавном мјесту или пролазе јавним мјестом.

Иако се у Приједлогу закона нигдје не наводе бурке и никаби, бошњачки представници у Парламентарној скупштини БиХ тежиште својих расправа ставили су искључиво на питање покривања лица муслиманских вјерница.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog