Politika

Усвојен закон о ауторским правима

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Закон о ауторским и сродним правима и Закон о колективном остваривању ауторских и сродних права.


Усвајањем ових закона омогућава се допуњавање ове правне области и усклађивање са развојем нових технологија и облика њиховог кориштења.

Новим законским рјешењима посебно ће бити регулисано колективно остваривање ауторских и сродних права, што представља и праксу законодавства појединих европских земаља, а које је досада на незадовољавајући начин било регулисано постојећим законом.

Представнички дом усвојио је у првом читању Приједлог оквирног закона о бесплатној правној помоћи и Приједлог закона о измјенама Закона о управним споровима БиХ, док Приједлог закона о волонтирању у првом читању није добио подршку ентитетске већине из Републике Српске .

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полагању правосудног испита у БиХ, Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, Клуба СДП-а БиХ, оба у другом читању, као ни Приједлог закона о остваривању сарадње БиХ са исељеништвом у првом читању, нису имали потребну ентитетску подршку посланика из РС.

Представнички дом усвојио је негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о измјенама Закона о државној служби у институцијама БиХ, посланика СНСД-а Лазар Продановић, чиме је овај закон одбијен.

Приједлог резолуције о осуди масовног кршења људских права цивилног становништва у Цазинској крајини 1950. године и злочина које су починиле надлежне власти Југославије, посланика Хусеина Нанића, одбачен је због недовољне ентитетске већине из РС.

Представнички дом именовао је Анту Матића за члана Комисије за концесије БиХ из Федерације БиХ, а за представнике академске заједнице и невладиног сектора у Комисију за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, именовани су Мирсад Абазовић и Милорад Вулић.

Посланици су прихватили иницијативу посланика Мирка Околића за разматрање на некој од наредних сједница Информације о склопљеним уговорима о дјелу или раду у свим министарствима, дирекцијама, агенцијама и осталим управним организацијама БиХ од 1. јануара 2007. до 12. маја ове године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog