Društvo

Нема је више!

Након што је у суботу обновљена, спомен плоча у ували Слана више не постоји. То је епилог обиљежавања Дана сјећања на жртве комплекса усташких логора смрти Јадовно 1941.


У суботу 26.06.2010. су обновљене двије спомен плоче и по први пут обиљежен Дан сјећања на 42.246 људи, које су усташе Независне Државе Хрватске умориле и побацале у Велебитске јаме или Јадранско море на Пагу у свега 132 дана.

Комеморацији код Шаранове јаме, гдје се налази централно спомен обиљежје, присуствовао је и предсједник Хрватске, Иво Јосиповић. То није било довољно да се спријече инциденти, те је тако дјевојка из Београда ухапшена и осуђена за ношење симбола нације и државе којој припада.

Нажалост, ово није био и крај напора оних који желе да избришу чињенице о геноциду над српским народом у Хрватској, те је и спомен плоча која је постављена уз много мању медијску помпу и без присуства предсједника Хрватске, у ували Слана на острву Пагу, поново уништена.

- Потврђена ми је вијест да је уништена Спомен плоча у ували Слана, обновљена прошле суботе, јавио је кратко др Душан Басташић, предсједник удружења Јадовно 1941.

Иначе, спомен плоча на латиничном писму, постављена је тек 1975. године и уништена је почетком националистичког дивљања у Хрватској деведесетих. У вријеме национал-комуниста и Устава из 1974. године, обиљежје плаве гробнице на Пагу је трајало деценију и по. Данас, у вријеме демократије, људских права и пута ка ЕУ, није издржало ни пар дана.

Овај несхватљиви чин ће (можда?!) показати српским властима да је крајње вријеме да учине нешто на заштити своје традиције и успротиве се брисању чињеница о генодицу над српским народом у давној и недавној прошлости.

Komentari
Blog