Svijet

Од данас Белгија предсједава ЕУ

БРИСЕЛ - Белгија данас од Шпаније преузима ротирајуће предсједништво ЕУ, a приоритети Брисела су финансијска регулатива и економска сарадња.


Шпанија је мандат на челу ЕУ углавном провела у рјешавању питања дужничке кризе у Грчкој и спречавања ширења домино ефекта на преостале чланице еврозоне, али Белгија се припрема за мање стресно руковођење европским блоком, преноси агенција Ројтерс.

Међутим, аналитичари наводе да ће то углавном зависити да ли ће се финансијска ситуација поправити у земљама као што су Шпанија, Португалија и друге које имају високе буџетске дефиците и чврсте законе о раду.

Они сматрају да ће то зависити и од тога колико ефикасно Белгија може да координише рад 27 земаља чланица са владом у техничком мандату пошто на изборима одржаним током овог мјесеца није било већинског побједника, док је могуће да нова коалициона влада неће ступити на дужност и у сљедећих неколико мјесеци.

Ројтерс истиче да ово није први пут да Белгија пролази кроз кризу на домаћем политичком плану, али да се очекује да то неће утицати на рад предсједништва ЕУ.

Премијер у техничком мандату Ив Летерм у вријеме када Белгија буде преузимала предсједништво ЕУ биће у Конгу на прослави 50 година независности те земље.

Он је одбацио било какву забринутост о посвећености Белгије у вођењу ЕУ, истичући да је та земља једна од оснивача европског блока на чијем је челу била већ 12 пута.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog