Politika

Живковић: Дјеловаћемо амандмански

САРАЈЕВО - СНСД ће и у Дому народа настојати амандманским дјеловањем поправити Закон о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године, који је усвојен, изјавио је замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић.


Живковић је изразио незадовољство усвојеним приједлогом закона, оцијенивши да он није добар, те да су захтјеви СНСД-а били техничке природе и да није било разлога да не буду прихваћени.

Процјењујући даљу судбину Закона о попису, Живковић је оцијенио да је могуће да дође до усаглашавања текста након усвајања у два различита читања.

"Они који су подржали овај приједлог закона треба да одговоре на питање када ће резултати пописа почети да се користе, с обзиром да је чланом 48 који смо предлагали да се укине то нејасно одређено и видјећемо како ће се Дом народа односити према томе", истакао је Живковић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је на јуче Закон о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године, који сада треба проћи и процедуру у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

СНСД је уложио амандман на члан 48. Приједлога закона којим се предвиђа да се резултати пописа из 1991. године примјењују до потпуне имплементације Анекса седам Дејтонског мировног споразума.

Ова странка тражи да се у закону о попису становништва прецизира ко ће, под којим условима и када објавити да је завршен Анекс седам, односно повратак избјеглих и расељених.

Уз сва обавезна пописна питања која прописује Европска агенција за статистику (Евростат), Закон о попису становништва омогућава становницима БиХ да се на добровољној бази изјасне о етничкој и вјерској припадности, те о језику.

Предвиђено је да пописни подаци буду прикупљани у Источом Сарајеву, а питање пописа дијапоре ријешено је тако што ће попис ове категорије становништва бити проведен одвојено од пописа резидентног становнишва.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog