Svijet

Тајни преговори Турске и Израела

ЈЕРУСАЛИМ/АНКАРА – Министар трговине и индустрије Израела Бењамин Бен-Елијезер, изасланик премијера Бењамина Нетанијахуа, разговарао је у тајности са министром спољних послова Турске Ахметом Давутоглуом о поправљању односа двије земље.


Односи двије земље погоршани су после прошломјесечног крвавог препада израелских командоса на хуманитарну флотилу, јавили су израелски и турски медији.

Двојица званичника договорила су се да наставе разговоре, који су, према наводима турске станице „НТВ њуз”, вођени у Бриселу, али мјесто и вријеме на којем ће они бити одржани нису познати, пренијела је агенција Ројтерс.

„Министар Бен-Елизијер обавијестио је премијера (Нетанијахуа) о понуди турског представника за одржавање незваничног састанка. Премијер није спријечио одржавање таквог састанка, с обзиром да су током последњих седмица постојале бројне иницијативе за успостављање контакта са Турском”, саопштио је Нетанијахуов кабинет после извјештаја медија.

Израелска телевизија „Канал 2” није прецизирала мјесто на којем је одржан данашњи састанак, али је навела да се Бен- Елезијер на путовање ка непознатој локацији упутио преко Цириха.

Портпаролка амбасаде Турске у Тел Авиву казала је да нема сазнања о таквом састанку, који би могао да буде знак постепеног отопљавања односа Анкаре и Тел Авива, затегнутих након што су израелски специјалци 31. маја убили деветоро Турака на броду који је носио помоћ појасу Газе.

Израел је, после критика западних земаља, укључујући и оне из редова његовог највећег савезника, Сједињених Америчких Држава, олакшао блокаду Газе, у којој живи око 1,5 милиона Палестинаца, али је забрана приласка приобалној територији остала на снази.

Израелски војници усмртили су 5. јуна девет активиста приликом заузимања једног турској брода који је носио помоћ у Појас Газе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog