Politika

Моратинос: Није то, Хрватска, па фајронт

Брисел - Шеф шпанске дипломатије Мигел Анхел Моратинос изјавио је да улазак Хрватске у ЕУ неће затворити врата за друге земље западног Балкана.Врата ЕУ после уласка у чланство Хрватске неће бити затворена, већ још више отворена.


Шпански министар је тако одговорио на питање агенције Бета да се осврне на недавну изјаву српског предсједника Бориса Тадића да би земље ЕУ државама западног Балкана требало јасно кажу да ли их желе у својим редовима.

На конференцији за новинаре после отварања последња три поглавља у преговорима ЕУ о чланству са Хрватском, Моартинос је подвукао да "нема недоумице и сумње" када је ријеч о европској перспективи региона и Србије.

"Увјерен сам де је оно што је стављено до знања на конференцији (ЕУ-Западни Балкан) у Сарајеву, једна озбиљна, одлучна приврженост, ријешеност Европске уније да земље Западног Балкана постану дио Европске уније и, подразумијева се, и Србија", казао је .

"И ако је било заостајања у давању коначног 'зеленог свјетла' за оно што је тражио предсједник Тадић, а то је да се Европској Комисији наложи да изради 'мишљење' (о кандидатури Србије за чланство), треба рећи и да су на последњем састанку Савјета министара иностраних послова ЕУ у Луксембургу упућене честитке Србији за њену проевропску посвећеност ", навео је шеф шпанске дипломатије.

Поводом писања неких хрватских медија да је Њемачка затражила од осталих чланица ЕУ да се, послије уласка Хрватске, заустави улазак у чланство осталих земаља Западног Балкана, Моратинос је рекао да свака земља на путу ка ЕУ "има свој календар у мјери у којој испуњава неопходне обавезе и мерила ЕУ ".

"Али стратешка одлука је утврђена. И што прије у ЕУ уђе Хрватска, боље за све на Западном Балкану. Није то - Хрватска и онда затворити врата. Не, то је Хрватска и још више отворити врата ЕУ Западном Балкану", рекао је Моратинос чија земља данас окончава шестомесечно председавање ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog