Društvo

Ексхумирано 28 тијела, жртава Бљеска

ЗАГРЕБ – На мjесном гробљу у селу Медари, код Нове Градишке у западној Славонији, до сада је ексхумирано 28 тијела Срба који су тамо сахрањени за вријеме операције "Бљесак" почетком маја 1995. године.


Међу данас и јуче ексхумираним тијелима налази се и троје дјеце, двоје од седам година и једно између девет и десет година.

Лешеви ће бити превезени у Завод за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета Шалата у Загребу због обдукције и идентификације. Тамо је недавно извршена идентификација 19 особа чији су остаци нађени у масовним гробницама и гробовима Книна, Петриње и Двора гдје је прошлог октобра спроведена ексхумација.

Ексхумација се спроводи на захтјев истражног судије Бродско-посавске жупаније, а води је шеф владине комисије за затворене и нестале Иван Грујић.

Сходно међудржавним документима и договорима између Хрватске, Србије и БиХ, присуствују јој представник Комисије за нестала лица Републике Србије Зорица Аврамовић и Милан Богданић из Института за нестала лица БиХ.

Осим њих, ексхумацији присуствују и Марко Поповић, савјетник хрватског вицепремијера Слободана Узелца и Саша Милошевић из Српског народног већа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog