Svijet

Италија: Новинари против закона о прислушкивању

РИМ – Италијански новинари протестовали су у Риму, Милану и још 30 градова против приједлога закона којим се ограничава право полиције да прислушкује телефонске линије и уводе казне за објављивање транскрипата у медијима.


Више од 1.000 новинара и других противника предложеног закона, за који је премијер Силвио Берлускони казао да је "неопходан због заштите приватности грађана", окупило се на тргу Навона у центру Рима у организацији Италијанске националне новинске федерације.

"Чинимо све што је у нашој моћи да спријечимо усвајање овог лошег закона који је опасан и за нас и за цивилно друштво", рекао је предсједник ФНСИ Роберто Натале.

Протесте су подржале опозиционе странке и Европска федерација новинара, а италијански синдикат је за 9. јул најавио штрајк.

Опозиционе странке оптужују Берлусконија да покушава да заташка корупцију законом којим су предвиђене мјере које га штите од кривичног гоњења док се налази на државној функцији.

Тужиоци су казали да би им новим законом било онемогућено да обављају свој посао, а америчко министарство правде изразило је забринутост због његовог утицаја на заједничке истраге против организованог криминала.

Сенат је у јуну усвојио закон, а доњи дом парламента изјашњаваће се о њему 29. јула.

Законом је предвиђено да судије могу наредити пруслушкивање само ако имају непобитне доказе да је злочин почињен, а њихову одлуку би морао да одобри панел од три судије.

Прислушкивање би могло трајати највише 75 дана, уз евентуална продужења од по три дана.

Медијима би било забрањено да објављују транскрипте или сиже транскрипата и не би смјели да извјештавају о истрагама све док се не заврше прелиминарне истраге које у спором италијанском правосудном систему могу трајати и по неколико година.

Процјењује се да је у Италији прошле године у оквиру истрага прислушкивано око 120.000 телефонских линија.

Предлог закона је мјесецима чекао у скупштини, али влада је одлучила да покрене поступак усвајања када су новине објавиле транскрипте из истраге о корупцији приликом склапања уговора о јавним радовима која је нанијела велику штету Берлусконијевој влади.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog